Европейска столица на културата Пловдив показва новата история на Вроцлав

27 Ное 2019 10:33

Изложбата „Вроцлав счупва желязната завеса“ ще бъде представена на 3-ти декември (вторник) от 18:00 часа в СКЛАД, Пловдив (ул. Екзарх Йосиф 16). Експозицията е част от европейския проект на Центъра за история Вроцлав, спечелен по програма Европа за гражданите, направление „Европейска памет за миналото“, в който Фондация „Пловдив 2019“ е асоцииран партньор.

Представянето на изложбата в България е част от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и се реализира съвместно с Полски институт в София.

Експозицията е с вход свободен и е отворена за посетители от вторник до неделя до 15-ти януари, от 10 до 18 часа (без официални почивни дни – 24, 25, 26 декември и 1 януари).

През 2002 г. известните британски историци Норман Дейвис и Роджър Мурхаус публикуват монография за Вроцлав, представяща града като място, чийто опит натрупва и отразява съдбата на целия централноевропейски регион, ако не и на Европа като цяло. Изложбата „Вроцлав счупва желязната завеса“ изследва тази представа, изобразявайки историята на Вроцлав на по-широк исторически фон през 20 век в Европа.У

В историята на Вроцлав се отразява съдбата на Европа. Континентът, преживял войни и тоталитарни режими през ХХ век, се надига от руините и лекува своите рани. Жителите на Вроцлав играят специална роля в този процес. Те се захващат да възстановят унищожения град, въпреки че не са сигурни дали ще останат тук завинаги. От Вроцлав излиза декларацията за помирение с немския народ, без която трудно може да си представим Европа в сегашния ѝ вид. Голямото участие на жителите на града в демократическата опозиция поддържа мирната революция на профсъюза „Солидарност“ в най-трудното време. Тези три думи: възстановяване, обединение и свобода отлично отразяват опита на Вроцлав – на града, който се съпротивява срещу ялтенските споразумения за Европа. На града, който пробива желязната завеса."

Събитието в социалната мрежа: https://www.facebook.com/events/762641367540575/
Детайли за проекта: https://bit.ly/37mIzl9

 

Main Menu