Егейското крайбрежие на Турция изкушава с кулинарно пътешествие на сетивата и ресторанти със звезди Мишлен

19 Апр 2024 13:38

Единствено по рода си гастрономическо изживяване очаква пътешествениците в егейския регион, известен със своята вековна кулинарна култура. Егейското крайбрежие на Турция е едно от най-емблематичните места в страната за устойчива кухня, с кулинарно наследство, което включва зехтин от най-високо качество, разнообразие от местни билки и зеленчуци, пресни морски дарове, вековни традиции във винопроизводството и философия „от фермата до масата“. Наскоро регионът стана известен и със своите ресторанти, ръководени от талантливи млади готвачи, които сервират модерни вариации на класически ястия. От тях вече два ресторанта в Бодрум и Измир са отличени със звезда Мишлен за своите разнообразни и висококачествени менюта.  

 
Зехтинът – коренът на егейската кухня
 
Благодарение на благоприятния си климат и география, крайбрежието на Егейско море винаги е било един от регионите с най-високо производство на маслини в Анадола. Тази дългогодишна традиция и история на отглеждане също обяснява защо егейската кухня е оформена около маслини и зехтин, превръщайки ги в коренът на егейската кулинария. Когато към зехтина се добави мащерка, розмарин или мента, става перфектният сос за топене на прясно изпечен хляб по време на закуска. Сам по себе си, зехтинът придава аромат и вкус на салати, предястия и основни ястия, сервирани за обяд и вечеря. Пример за това са ястия от зеленчуци – зелен фасул, патладжан и артишок, които в комбинация със зехтина се превръщат в ключ към дълголетието. Освен това в Турция редовно се организират фестивали в чест на лечебни растения като Şevket-i bostan (благословен трън), аспержи и глухарче, които се смесват със зехтин и се сервират като основни ястия или предястия за присъстващите. 
 
Маси, отрупани с риба
 
Естествено, друга ключова част от егейската кухня са морските дарове. От Айвалък (Ayvalık) до Алачатъ (Alaçatı) и от Бодрум до Датча (Datça) ресторантите в крайбрежните градове на Егейско море сервират най-пресните морски дарове, включително ципура, лаврак, групер, стриди, октоподи, калмари и скариди. Ястията с октопод и калмари, гювечите със скариди и сезонната риба на скара допринасят за една незабравима вечеря.
 
Вековно лозарство
 
Заедно с ракъ (rakı), вкусните вина, произведени от местното егейско грозде, се комбинират най-добре с морски дарове. Където и да пътувате из региона, всички пътища ще ви отведат до вековни лозя, сред които можете да се разходите и да научите интересни факти за лозарството. Освен това, можете да опитате много международно известни турски вина в някои от местностите в района, като Урла, където се намират част от лозята и мишленските ресторанти на Измир, с. Шириндже (Şirince), което миналата година беше обявено за „Най-доброто туристическо селище“ от ООН, и Бодрум, като първокласна ваканционна дестинация. Островът Тенедос (Bozcaada) също предлага разнообразие от вина, включително червени от ендемичното грозде Kuntra и Karalahna и бели от Çavuş и Vasilaki. В допълнение, Урла предлага местни сортове грозде като Bornova Misketi и вкусни вина, произведени от грозде Foça Karası и Gaydura, които са били спасени от изчезване чрез възпроизвеждане.
 
Изискани вечери
 
Егейският регион на Турция предлага множество изискани заведения за хранене. През последните години иновативни готвачи отвориха луксозни ресторанти, демонстриращи екологичната и културна устойчивост на егейската кухня чрез продуктите и традициите на този плодороден регион.
 
В този контекст, особено в квартал Урла в Измир, можете да опитате местни ястия в ресторанти, следващи концепцията „от фермата до масата“ и подхода за нулеви отпадъци. В „Ръководството на Мишлен“ днес са включени Урла в Измир и Бодрум в Мугла, който е друга добре известна туристическа дестинация.

Main Menu