Турската ривиера предлага пленителни природни гледки и кулинарни изкушения за велосипедистите

10 Май 2024 12:54

Турската ривиера е една от най-впечатляващите географски области в света, която е особено привлекателна за обиколка с велосипед. Тя се откроява с тюркоазени брегове, красиви заливи, планински пътища и златни плажове, както и с богато културно и кулинарно наследство. Освен възхитителните природни гледки в района, всеки посетител може да открие предпочитаното от него местенце за нощувка – от хотели и хостели с национални и международни екомаркировки, през къмпинги и глемпинг зони, до курорти с бунгала и удобни за велосипедисти хотели. Местата за отдих са отворени 24 часа в денонощието и в тях можете сигурно и безопасно да паркирате, ремонтирате и поддържате велосипеда си, като същевременно разучавате вело маршрутите в региона.

 

Ето и някои от най-великолепните от тях, които си струва да посетите:

 

Живописните маршрути на Кемер

Очарователният крайбрежен град Кемер на Турската ривиера е идеално място за велосипедистите, феновете на стръмните изкачвания и освежаващите почивки край морето. Красивият град, известен с прекрасните си плажове и заливи с тюркоазени води, разполага с 13 велосипедни маршрута, от които пет шосейни и осем планински, с различни наклони и нива на трудност. От спокойно каране по крайбрежието до планински пътеки изпълващи велосипедистите с адреналин – спиращите дъха пейзажи тук ще ви съпътстват по всеки избран от вас маршрут. Едно от най-известните и предпочитани от колоездачите шосейни трасета в града е това между Кемер и Белдиби, а някъде по средата на маршрута велосипедистите могат да се натъкнат и на фантастична пещера, разположена на 25 метра надморско равнище. Сред известните маршрути за планинско колоездене в града са: Кемер-Геделме, Чалъштепе-Кемер и Кемер-Чукуряйла-Бейчик. Маршрутът Кемер-Геделме, който тръгва от Кемер и се насочва към платото Геделме, е идеалният маршрут с влак преди по-предизвикателните експедиции. Тъй като всички изкачвания са в първата половина от карането, втората част е доста по-лежерна, но преди да тръгнете не забравяйте да проверите спирачките си за спускането!

Маршрутът Чалъштепе-Кемер обещава високи нива на адреналин, като в рамките на 4,5 километра достига височина от 300 метра над морското равнище. Кемер-Чукуряйла-Бейчик е едно от най-предизвикателните планински трасета в Анталия. Първата спирка по пътя е Чукуряйла (Çukuryayla) на надморска височина от около 1770 метра, а Бейчик (Beycik), разположен на източните склонове на планината Тахталъ, е финалната точка, откъдето се вижда Средиземно море.

 

Изкачване към върха

Планината Тахталъ, в древността още известна като Олимп, е едно от величествените природни чудеса на Турската ривиера. Маршрутите около планината разкриват зашеметяващи панорамни гледки, но са и уникално предизвикателство за велосипедистите. Трасето между Кемер и връх Тахталъ е добре познато и въпреки че е кратко, далеч не е лесно. По време на пътуването ще се покачите на 700 метра надморска височина за седем километра, което означава 10% наклон. Пътят завършва на станцията на кабинковия лифт, който ще ви отведе до върха на планината, като за 10 минути ще се изкачите от 726 до 2365 метра. Екстремният маршрут за спускане оттам до морското равнище ще остави незабравима тръпка у мотоциклетистите и планинските колоездачи. От Адрасан се разходете до фара Гелидония, за да се насладите на една от най-красивите гледки в региона и да се потопите във водите на един от многото близки и недокоснати заливи.

Зашеметяващо крайбрежие от Анталия до Мерсин

 

Друга възможност за опознаване на Турската ривиера е пътувайки по крайбрежието от Анталия до Мерсин. Този дълъг маршрут започва от Калейчи, в центъра на Анталия, и продължава към древния град Сиде, най-важният пристанищен град в Памфилия. На влизане в Калейчи минавате през великолепната Адрианова порта от римската епоха, която е едно от най-добре запазените древни съкровища в Анталия. Заобиколен от стени, датиращи от различни периоди, Калейчи е известен с автентичната си архитектура, включително с историческите си къщи и постройки като минарето Ивли и медресето Каратай. След като посетите тези исторически обекти, можете да се разходите до пристанището, където са закотвени туристически лодки. На около 80 км. след яхтеното пристанище се намира древният град Сиде, където ви очаква завладяващо историческо и културно наследство. Посетете Античния театър и храмовете на Аполон и Атина, а ако можете, останете до залез, за да се насладите на пленителната гледка.

 

Алания е дом на различни цивилизации в историята и има богато културно наследство, включително замъка Алания, който е един от най-добре запазените средновековни замъци сред стотиците в Анадола. Можете да разгледате спиращите дъха плажове, карайки колело по тесните улички на града, а след това да продължите пътя си до Мерсин – един от най-известните пристанищни градове на Средиземноморието. Мерсин предлага безкрайно разнообразие от туристически атракции, включително дълбоко синьо море, естествени плажове и спиращи дъха пейзажи. В допълнение към историческите забележителности и културните центрове, вкусните местни деликатеси, като тантуни, джезерие и керебичи, също ще ви накарат да се задържите за по-дълго в това райско кътче.