Фригийската долина, Еней и Сагаласос са сред най-вълнуващите скрити съкровища на Анадола

05 Сеп 2024 19:12

Турция е една от най-богатите на културно наследство страни в света. Всяко кътче разкрива уникална комбинация от древна история, природни забележителности, културно богатство и съкровищници, които чакат да бъдат открити. От древните руини на Сагаласос, сгушени в зелените хълмове на Бурдур, до мистичното наследство на фригийците в централнозападната част на Турция – тези дестинации обещават незабравими пътешествия, изпълнени с открития и чудеса. За посетителите, които искат да научат повече за културното и природно богатство на Турция, да се потопят в спиращи дъха пейзажи и да чуят неразказвани истории, впускането в пътешествие из необятните анадолски земи е идеален избор.

 

Фригийската долина – неразучени анадолски земи

Фригийците, вдъхновили талисмана на Олимпийските игри в Париж 2024 г. с емблематичната си фригийска шапка, са една от най-древните цивилизации в Анадола. Фригийската долина е огромен регион, в който в провинциите Ескишехир, Кютахия, Афион и Анкара може да бъде проследено наследството на тази култура. По Фригийския път, един от най-дългите туристически маршрути в Турция, можете да вървите по стъпките на фригийците и да придобиете по-добра представа за района, в който са били заселени. Фригийският път има три отправни точки – Гордион, Сейдилер и фермата Йенидже. Гордион, един от най-новите обекти в Списъка за световно наследство на ЮНЕСКО в Турция, е най-известен като политическа и културна столица на Фригия. Това е и първото място, където фригийската шапка се появява, издълбана върху изображение. В Афион пътят започва сред фригийските селища в Сейдилер, известни със забележителността „Приказните комини“ (Peri Bacaları). Следващата спирка от пътешествието е Аязини, селище от времето на фригийците, и долината Гьойнуш, където се намират десетки фригийски скално-изсечени гробници и паметници. Първата спирка е фермата Йенидже в Кютахия, като там си заслужава да бъдат видени изсечените в скалите замъци Деликташ и Пентесер. Независимо от това откъде ще започнете, маршрутите се събират в едно от най-значимите места, обитавано някога от фригийците – Язълъкая, Ескишехир.


Еней – нов културен маршрут за изследване

„Пътят на Еней“, първият и единствен културен маршрут, регистриран от Съвета на Европа, е сред едно от най-уникалните преживявания в Турция. Следвайки разказа за легендарния Еней, археологическият маршрут, простиращ се в пет европейски и средиземноморски държави, започва от северозападното егейско крайбрежие на Турция и завършва в Лациум, Италия. Според легендата Еней бяга от Троя след Троянската война и тръгва на пътешествие, за да построи нова Троя. Преминавайки през много дестинации, пътуването му завършва с поставянето на основите на римската цивилизация на италианска земя. „Пътят на Еней“ следва стъпките на Еней, като обединява няколко земеделски пейзажа, природни зони и археологически обекти, някои от които са включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Маршрутът започва от древния град на Троя в Чанаккале и продължава до древния град на Антандрос в Балъкесир, където Еней е построил корабите си.

 

Сагаласос – скрито древно чудо

Анадола, една от най-древните земи в човешката история, може да се похвали с огромно археологическо богатство. Въпреки че в Бурдур се намират някои от тези археологически паметници в района на Западна Анадола, градът остава сравнително слабо проучен. Едно от най-значимите исторически богатства в него е древният град Сагаласос. Разположен в района на Агласун, Сагаласос се отличава като древния град с най-високо разположения театър в света, с капацитет 9000 души. Освен известен като един от най-важните градове в района на Писидия по време на римския императорски период, през 2009 г. градът е включен в Предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО. Сред най-забележителните постройки в града е великолепният Антонинов фонтан, който продължава да тече вече 2000 години. Другият древен град на Бурдур – Кибира, също се отличава с функциониращ древен фонтан, който си струва да посетите.