Оставиха в ареста пловдивските полицаи, обвинени в участие в групата за изнудвания

01 Фев 2024 20:59

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Пловдив спрямо В. П., М. С., Г. К. и М. Л., обвинени за участие в организирана престъпна група, която е въоръжена и създадена с користна цел.
Спрямо соченият за ръководител на организираната престъпна група В. П., са повдигнати четири обвинения за престъпления, извършени в периода от  септември до ноември 2023 г. на територията на гр. Пловдив и гр. Димитровград, обл. Хасково. За тези деяния най-тежкото предвидено наказание е лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба и конфискация на една втора от имуществото. Спрямо двама участници от групата – М.С. и Г. К., вторият от които е служител на  МВР в гр. Пловдив, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, изнудванe и принуда. Спрямо четвъртия обвиняем М. Л., който също е полицай, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за изнудване.
Апелативните съдии прецениха, че от събраните до момента доказателства по делото, от разпитите на 12 от свидетелите пред съдия, от иззетите материали по делото, правилно Окръжен съд – Пловдив е направил обосновано предположение за съпричастност на всеки от четиримата обвиняеми към престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.
Съдът прие, че при мярка различна от задържане под стража за всеки от обвиняемите, съществува реална опасност от извършване на престъпление, като се опитат да повлияят на свидетелите по делото, но няма опасност от укриване.
Определението е окончателно.