Потресаващи случаи на домашно насилие: Бизнесмен пребил жена си с тенис ракета

15 Дек 2022 21:10

Изключително тревожна тенденция към ескалация на случаите с домашно насилие през тази година отчетоха от пловдивската прокуратура. Нарастват инцидентите с пребити възрастни хора, силна агресия в семейната среда и други тежки прояви, заяви говорителят на Районна прокуратура Атанас Илиев. Само в последните няколко дни са регистрирани четири „зловещи“, по думите му, случая.

Бизнесменът Симо Касабов бил особено ревнив. Той тормозил цялото си семейство, включително с подслушване, проследяване и видеоконтрол, а когато преди два дни открил, че съпругата му говори по „немаркиран“ от него телефон я пребил от бой. Това не е първият случай на насилие от негова страна, тъй като лекарят, който я прегледал си спомнил, че преди няколко месеца тя отново е идвала при него с травми и белези по лицето, макар и да заявила, че е паднала по стълби.

В другия случай алкохолизиран внук редовно е пребивал 95-годишната си баба, тормозейки я за пари, докато, също преди два дни, последният побой бил толкова жесток, че съседи са повикали бърза помощ и старицата в момента е в кома.

Насилникът е бившият полицай Иван Дачев и син на дългогодишния кмет на община „Марица“ Запрян Дачев е арестуван за жестокия побой, който нанесъл преди два дни на възрастната си баба, съобщи Радио Пловдив.

В последните месеци мъжът живеел с 95-годишната си баба в едно жилище, като постоянно тормозел и биел болната и трудноподвижна жена. Иван Дачев системно злоупотребявал с алкохол, като преди два дни, на 13-ти декември вечерта отново в пияно състояние вдигнал скандал на баба си, като ритал и удрял по главата и тялото, след което си легнал. На следващия ден той отново я пребил жестоко, този път почти до смърт. Когато пристигнала наетата да се грижи за нея болноглредачка, тя заварила ужасяваща кървава картина из цялата стая.

Внукът безразлрично излъгал, че баба му е паднала от леглото, но жената повикала пълиция и бърза помощ. В момента старицата е в болница в кома и с опасност за живота, а побойникът ще бъде съден за тежкото престъпление, за което може да получи от 3 до 15 години затвор. Иван Дачев бе уволнен от полицията преди повече от десет години след разследване, разкрило множество злоупотреби и нередности.

Всички извършители са арестувани и ще бъдат съдени по тежки членове от Наказателния кодекс, но тук вече се налага и съдействието на обществеността, за да се води безкомпромисна борба с домашното насилие, призова прокурор Атанас Илиев.