Тютюневите складове в Пловдив са съборени законно, отсече прокуратурата

19 Ян 2023 16:58

Двата бивши тютюневи склада в Пловдив, са разрушени законно. Към момента на събарянето им те не са имали статут на единични недвижими културни ценности. Това съобщи БНР, позовавайки се на Окръжната прокуратура в Пловдив.

Тяхното разрушаване не е подлежало на съгласуване с Министерството на културата по реда на Закона за културното наследство, посочват от прокуратурата.

В началото на миналия септември държавното обвинение се самосезира след медийните публикации по скандала. Прокуратурата съобщава, че единият от собствениците на складовете е нарушил разпоредбите, като не е внесъл в община Пловдив план за управление на строителните отпадъци. За това административно нарушение държавното обвинение е сигнализирало по компетентност кмета на Пловдив.

Припомняме, че през 2016 г. тютюневите складове бяха засегнати от пожар. За него присъда получи един човек - бездомникът Любомир Данчев, който бе осъден на 4 години затвор за небрежност. Година след първия пожар в складовете обаче имаше и втори пожар.

През септември пък беше съборен един от складовете, въпреки че е част от групов паметник на културата.

 

Main Menu