За 300 дни ще реставрират "Синята къща"

27 Мар 2023 12:28

Старт на консервационно-реставрационните дейности на фасадите на къща "Павлити", известна като "Синята къща" в Стария град, беше даден от кмета Здравко Димитров, зам. - кметът по култура Пламен Панов и и.д. директор на ОИ "Старинен Пловдив" доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, В рамките на 294 дни предстои реставрация на фасадите. Проектът е на стойност около 150 000 лева. Консервационно-реставрационните дейности, изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, трябва да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г. Автор на проекта по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възстановен и при него няма проблем. Сегашната реставрация засяга само фасадите, които в момента са обрушени.

"Фасадите са в тежко състояние. Първо ще се направи структурно повърхностно укрепване, а след това художествено изписване. Ще бъдат реставрирани дървените обшивки и еркерите" - обясни доц. Кантарева-Дечева.

"Трябва да търсим възможности за поддръжка на Стария град. Калдъръмът е в ужасно състояние, няма хидранти, не дай боже да стане нещо, пожарна не може да влезе." - каза кметът Здравко Димитров.

„Изготвена е карта и са отбелязани компрометираните участъци от калдъръмите и след влизането в сила на новия временен бюджет, ще започнат и ремонтните дейности на първите най-тежки участъци. Остават 2 дни до крайният срок за подаването на оферти за проект за новата сграда на Етнографския музей на ул. „Съборна” 20, къщата с ангелите. Там ще се позиционира новата експозиция на музея. Има готов проект за Данчовата къща, който е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Предвиждаме там да има кафене. След като получихме разрешение от кмета Здравко Димитров, кафенето в Базиликата да бъде прехвърлено за управление на „Старинен Пловдив”, които ще го пуснат в експлоатация, като ще изготвят проект в стилистиката на мозайките. Предстои смяна и на сцената на Античен театър“ , допълни заместник - кметът Пламен Панов.

Той сподели и личната си емоция, свързана с къща Павлити, когато там се намираше Фондация „Пловдив 2019“ по времето на кандидатстването и спечелването на титлата. Стана ясно още, че предстои обсъждане за функциите на Синята къща, тъй като има различни идеи – да се ползва от администрацията на „Старинен Пловдив”, да се обособи като образователен център за опазване на културното наследство и други. Вероятно за целта ще има обсъждане, за да се чуе и мнението на гражданите.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.

Сградата е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата през 1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност от „национално значение".

Къщата е отчуждена през 1966 г. и е предадена на управление „Старинен Пловдив”. В следващите 3 години е извършена мащабна реставрация на сградата при спазване на оригиналните строително-конструктивни методи, от Националния институт за паметниците на културата. Декорацията по фасадите и полихромната интериорна декорация са възстановени по оригиналната схема. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им много оригинални фрагменти.

След реставрацията през годините е използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. Била е седалище на Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

През 1982 г. къщата е сериозно засегната от пожар на втория етаж. През 1983-1985 г. след решение за аварийни и спасителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от специалисти от НИПК са спасени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, монтирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната декорация в интериора и по фасадите с някои промени.