Александър Сиди: Чингарова върна спомена за болката от откраднатите избори

10 Май 2023 13:03
Александър Сиди: Чингарова върна спомена за болката от откраднатите избори Александър Сиди: Чингарова върна спомена за болката от откраднатите избори

 

„Това е апогей на наглостта на една политическа формация, която години наред чрез изборни манипулации успяваше да се домогне до местна и национална власт. Скандална информация, която показва, че най-лошото е да откраднеш демокрацията на гражданите. Всички помним разликите в онази нощ - в район Източен, Тракия, Западен и община Пловдив. Болката от откраднатите избори през 2015 год се върна. “ – така коментира в Пловдив съпредседателят на ВМРО Александър Сиди твърденията на бившия шеф на ОИК-16 Деница Чингарова, че местните избори през 2015-а година са манипулирани в полза на ГЕРБ.

Сиди призова властите незабавно да поставят под охрана бившия председател на Общинската избирателна комисия Деница Чингарова, за да се пази тя като защитен свидетел с цялата процедура за това, предвидена от закона.

Той настоя бившият кадър на ГЕРБ Чингарова да бъде незабавно разпитана за механизмите на манипулация и фалшификация на изборните резултати.

Според него Чингарова е проговорила сега, защото може да се каже, че така наречения давностен срок на престъплението „манипулация на изборни резултати“ е изтекъл, тъй като не се пазят нито бюлетини, нито протоколи от местния вот през 2015 година. Той коментира, че няма идея, какво се крие зад сегашните думи на Чингарова след 8 години.

„Тя трябва да бъде третирана като защитен свидетел, за да не й се случи нещо, тъй като мненията в обществото са полярни и крайни и някой можа да й посегне“, смята Александър Сиди. Той припомни, че ВМРО е атакувала в съда местния вот от 2015 г., но без резултат. Сиди отново подчерта че разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов тогава е около 1400 гласа, а броят на определените за недействителни бюлетини е по-голям. Той припомни, че Административният съд е отхвърлил като доказателство записите в Панаира, които показваха, как се отварят чували с бюлетини и се поправят протоколи. Сиди припомни още, че Административният съд е отворил няколко чувала, когато е трябвало да вземе един съветник от тях и да го даде на Кауза Пловдив.

Александър Сиди обяви, че за предстоящия местен вот ръководството на партията е дало правото на местната организация да обяви кандидатура за участие в кметската надпревара. Такъв човек обаче от местното ръководство все още не е определен

Main Menu