18 преподаватели и експерти по дигитално обучение от 5 държави с визита в Пловдив

28 Юни 2023 13:44

 

18 преподаватели и експерти по дигитално обучение от 5 държави са на посещение в Пловдив за първи път. Във фокуса на визитата им е развитието на дигиталното образование, използването на мобилни приложения в училищна среда, СТЕМ и онлайн обучението на учениците.
Гостите от Полша, Латвия, Македония, Гърция и Турция посетиха НУМТИ „Добрин Петков“, в което се обучават таланти в различни сфери на музикалното изкуство. Споделиха опита си в преподаването, съвременни методи и технологии, които се използват в средните училища, успешното приложение на СТЕМ залите, както и платформите Google Earth, ThingLink, Scratch, LearningApps, Book Creator и др., които подрастващите използват в образователния процес.
Чуждестранните преподаватели посетиха Стария град, както и Фестивала на занаятите в Етнографския музей, който продължава до края на седмицата в двора на емблематичната възрожденска къща от 1847 г. Останаха очаровани от работилниците, които показват позабравени домашни умения като тъкане на вертикален стан, изработка на везба, рисуване върху коприна и др. Традиционните за жителите на Пловдив занаяти на дърворезбари, ковачи, кожари, свещари и бижутери се демонстрират сред подрастващи, които се обучават да майсторят различни изделия.
„Впечатлена съм от Античния театър и малките улички на Стария град. Искам да идвам в Пловдив отново и отново“, сподели латвийската учителка Иева Лукстина. „Комбинацията между старини и съвременни сгради е забележителна“, коментира преподавателят по английски език Мустафа Чулха. Македонската учителка Елизабет Витанова изрази възхитата си от богатото културно-историческо наследство, от Римския стадион и Стария град. „Харесва ми колаборацията между модерното и историческото. Пловдив е толкова зелен, не сме свикнали да виждаме толкова много дървета в съвременните градове“, сподели от своя страна Йоанис Акридис, който е експерт по обучения от Гърция.
Домакин на визитата е Национално сдружение за единство и партньорство. „Избрахме юни да бъдем домакини по този проект, защото може да покажем Пловдив в целия му блясък. Пълен е с културни прояви, времето предразполага за разходки в Стария град, Капана, Базиликата. Някой от гостите ни посетиха джаз концерта на Античния театър, други се качиха на тепетата.“, сподели ръководителят на инициативата Ели Шопова. Тя уточни, че Пловдив е петият град, в който заедно с експерти от Латвия, Полша, Гърция, Македония и Турция обменят добри практики в сферата на съвременното образование.
Гостите ще посетят Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив, създадена през 1850 г., паметник на културата от национално значение и чиято реставрация стартира преди дни, както и Асенова крепост, Бачковския манастир и още културно-исторически обекти в региона.