ОИК отхвърли жалбата на ГЕРБ срещу общинските съветници Румяна Толова и Константин Георгиев

25 Сеп 2023 13:06

С решение 134-МИ от 24 септември 2023 г. Общинската избирателна комисия отхвърли жалбата на ПП “ГЕРБ” срещу общинските съветници Константин Георгиев и Румяна Толова, за това, че на 20 септември, заедно с бившия кмет на Пловдив Славчо Атанасов са посетили Домът за стари хора “Св. Василий Велики” и са прекарали там около час, в разговор за проблемите и нуждите на обитателите му. (https://oik1622.cik.bg/mi2023/decisions/134/2023-09-24)

Жалбата беше за предполагаемо нарушение на Изборния кодекс, в частта за забраната за предизборна агитация в определени общински институции.
Жалбоподателите не са взели под внимание факта, че кампанията още не е започнала, нито един от присъствалите на срещата не е регистриран като кандидат за каквото и да е. Нещо повече, Румяна Толова и Константин Георгиев са действащи общински съветници и ще бъдат такива до избирането на новия състав на Общински съвет - Пловдив. Те имат задължението да наблюдават работата на социалните предприятия към Общината и присъстват на такива срещи постоянно.

Славчо Атанасов е поканен от обитателка на дома, а голяма част от присъстващите се оказаха негови стари познати и приятели. Точно това се вижда на снимките от събитието - хората в дома го приемат повече от радушно, с нескрито уважение и добри чувства. (https://www.facebook.com/zaplovdiv2023/posts/pfbid02S16hNe5K9LHXQsuAXCsBSQB1PLx6E5vZyodwXaMabznH6nyKdK7fiHnZgS8gNAnhl)

За всички партии и политици, които участват в коалиция “Съединени за Пловдив” е ясно, че подобни несъстоятелни жалби не са нищо друго, освен израз на притесненията, който политическите им опоненти изпитват в навечерието на кампанията.

“Разбираме, че сме заплаха за уговорките, които другите партии си правят в София, че нарушихме плановете им безпроблемно да си разпределят големите общини в България. Тук, в Пловдив, ние категорично няма да позволим за пореден път някой да ни спуска “отгоре” решения, да ни включва в безпринципни договорки и да отнема възможността на пловдивчани да изберат кмет и общински съвет в честни избори”, казва общинският съветник Константин Георгиев.