ОбС Пловдив даде зелена светлина за строителството на 7 училища и детски градини

28 Мар 2024 10:35

Пловдив стартира проекта за строителството на 7 училища и детски градини.

Това решиха единодушно общинските съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025., съобщи радио Пловдив.

Въпреки единодушното взетото решение имаше дебат за съфинансирането от страна на общината. Причината е тежкото финансово състояние на общината.

Общинските съветници от "Съединени за Пловдив" поискаха уверението на кмета Костадин Димитров и на ресорният зам.-кмет Владимир Темелков, че средствата няма да бъдат осигурени за сметка на нов заем или вдигане на данъците. Кметът и заметникът му бяха категорични, че трябва да се надгради образователната инраструктура и това няма да е за сметка на гражданите

Средствата ще бъдат използвани за изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов, училище "Княз Александър I", новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий".

Предвидени са средства и за детски ясли в район „Южен“, две нови яслени групи в Детска градина "Славей", детска ясла "Вълшебно детство" в район „Централен”, както и нови ясли в район „Тракия“.

Всички проекти трябва да приключат до 2027 г.

Main Menu