Събарянето на Бетонния мост започва в събота сутринта

27 Юни 2024 11:53

В събота, 29 юни сутринта, започва демонтажът на Бетонния мост. По проект ще се премахне съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока. Това съобщи пред Радио Пловдив Николай Иванов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя.
Днес текат подготвителните дейности преди началото
Два багера ще застанат под моста и други два над него, оборудвани с тежки чукове, за да извършат постепенно разрушаване на конструкцията, парче по парче. Планирано е събарянето да продължи непрекъснато в продължение на три денонощия. Само в късните часове няма да се използват чукове, за да не се вдига шум. В този период ще се извършва само товарене на камионите.

Извозването на отпадъците ще се извърши на специално депо, за да се рециклират безопасно. Очаква се между 800 и хиляда кубически метра строителни отпадъци.

Няма да има опасност и пречка за движението. Близките пътни артерии няма да бъдат засегнати от реконструкцията.

Очаква се полагането на новата, горна конструкция на моста да се извърши през септември. Прогнозното пускане в експлоатация на новото съоръжение е планирано да стане между 15 и 20 декември тази година. При евентуални бъдещи реконструкции новоизградената естакада позволява да бъде повдигната с още 60 сантиметра.

Влаковото движение в района през този период е спряно за минимум 40 дни. Мотрисите от и за южните направления се пренасочват по други маршрути.