До 8 години затвор заплашват лидера на НД "Русофили"

09 Юли 2024 18:55

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу двамата арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Това са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов.

Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов, като извършител на деянието. Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

С постановление на наблюдаващия прокурор на двамата ще бъде наложена постоянна мярка парична гаранция от по 5000 лева за всеки от тях и забрана за напускане на пределите на страната. Разследването по случая продължава, а от прокуратурата отказаха да съобщят повече подробности.

По-рано днес Градският съвет на БСП - Пловдив изказа в декларация до медиите пълна подкрепа за Златомир Дьовленски. В документа се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния показен арест на председателя на Национално движение "Русофили". Отбелязано е, че подобни показни действия доказват, че България е полицейска държава, в която няма свобода на словото и действията.

Пловдивските социалисти посочват, че Златомир Дьовленски е доказан експерт в сферата на европейските проекти.

"Длъжността, която заема, не е свързана с достъп до класифицирана информация и в тази връзка считаме, че извършеният на 08.07.2024 г. арест е поръчка по изцяло политически причини", пише в декларацията на БСП - Пловдив.

На пресконференция в столицата председателят на Младежкото обединение на БСП Габриел Вълков също осъди ареста на Дьовленски от страна на ДАНС. Групата на БСП призова органите да кажат за какво става въпрос, но “подходът за арест е тотално погрешен”, каза той.