Жители от центъра на Пловдив сигнализират за нередности при строителството на нови обекти

29 Юли 2024 13:44

 

През последните години започна изключително застрояване в Пловдив, особено в район ,,Централен”. По данни на статистиката тази част на Града на тепетата е по-гъсто населена дори от столицата. Това обаче създава притеснения на живеещите в района, особено през горещите летни месеци.

В редакцията получихме сигнали от наши читатели за нередности по време на строителни дейности на улиците “Капитан Райчо”, “Леонардо да Винчи“ и “Петко Д. Петков”. Притеснени от ремонтите се оказаха обитателите на района около ТЦ “Гранд” и Маркет център. Те се възмущават от редица проблеми. Един от тях е липсата на оросяване на строителните обекти, което според хората е недопустимо, особено в летните месеци. Тревожат ги и неравно поставените плочки и отцепени тротоари, които затрудняват движението, особено на майки с колички и трудно подвижните хора. Това установи и репортерската ни проверка. Освен компрометираните тротоари, забелязахме и недостатъчно безопасни мерки и некоректно поставени табели.

 

Решихме да попитаме за впечатленията на живеещите в близост до строителни обекти. Повечето хора твърдят, че е изключително затруднено преминаването на пешеходци и движението на автомобили около строящите се кооперации: ,,Нашият район е прекалено населен. В момента има бум на строителство. Няма достатъчно място за нас, както и за паркиране на автомобилите на новите ни съседи. Самите ремонти допълнително усложняват ситуацията и внасят напрежение сред живеещите в квартала”, коментира възрастна жена, която срещнахме непосредствено до строежа на кооперацията на кръстовището на улиците “Капитан Райчо” и “Петко Д. Петков”. Нейна съседка допълни: ,,За мен най-неприятно от всичко е шумът. Тук сме облагодетелствани да имаме паркове и места за отдих, но няма как да им се насладим, заради какафонията от непрестанните строежи”.

 

Други жители в квартала обаче са на коренно противоположно становище. ,,Това е най-бързият и безпроблемен ремонт, правен в Пловдив, който някога съм виждала! Всичко това до преди два месеца беше просто дупка, а вече има няколко издигнати етажа!”, каза пред репортера ни дама, която пожела да запази анонимност. Тя допълни: “Българинът винаги трябва да има за какво да се оплаква. Все пак е ремонт, нормално е да има някои проблеми по време на строителни дейности”.

 

Репортерската ни проверка в района установи, че има нередности и на други места. Улица “Щросмайер” е блокирана от две огромни строителни машини. До строяща се сграда на “Леонардо да Винчи” са изхвърлени павета, които не само пречат на движението и паркирането, но и на пешеходците. Самият строителен обект е без контрол и не е обезопасен за преминаващите. Извършените ремонтни дейности на уличната и тротоарна настилка не са качествени. Това допълнително създава негативно отношение и коментари у живеещите в района.

„Проблемни са и тротоарите, а улиците са кръпка до кръпка. Дори наскоро поставените срещу „Гранд-а“ плочки на тротоара са в ужасно състояние. Те са неравни, неправилно са нивелирани, да не говорим, че са смесени със стари плочки. Ремонтът е под всякаква критика. А той е направен с пари от нашите данъци, които не са малко“, споделя мъж, който обича да си почива на пейка срещу търговския център. Негов приятел алармира и за постоянните ремонти на ВиК, които вече са компрометирали асфалта на няколко улици, защото не е подменена подземната инфраструктура. Той заяви, че е повече от абсурдно в района на IV РУ на МВР, където ежедневно преминават хиляди пловдивчани улицата /“Мали Богдан“/ да е в отвратително състояние – кръпки по асфалта, неравни тротоари. Същото е положението и около школата на Арт войс център. Заради преминаването на тежки строителни машини целият район е в ужасен вид – счупени плочки, бордюри, неравности. „Срамота е в центъра на града, където данъците ни са най-високи, да има подобни нередности. Трябва общината да налага и контрол на изпълнителите на строителните обекти“, подчерта пенсионерът. Неговото мнение бе споделено от съседка, която сигнализира и за рядкото събиране на контейнерите за битови отпадъци и за разделно събиране. „Вече има съвестни хора, които събират разделно пластмаса, хартия и стъкло, но от фирмите рядко ги извозват. Събират се много отпадъци около контейнерите, да не говорим, че и битовите отпадъци рядко ги извозват и мирише неприятно, особено през лятото. А вече няколко години хората в този квартал се увеличиха много. Редно е от общината да вземат мерки. Разчитаме на кметовете. Както ние се грижим в дворовете и пред входовете ни да пазим, така и момчетата, които сме избрали трябва да бъдат добри стопани“, каза пред репортера ни дамата. Тя уточни, че всички трябва да пазим чистота и да упражняваме контрол заедно, за да имаме по-добър град.

 

Срещнахме и преминаващо семейство, което паркира колата си в близост до ул. „Петко Д. Петков“. Те споделиха: „Не сме от Пловдив, но ни прави впечатление, че последните години центърът е презастроен, а инфраструктурата не се е обновила. Централната част на града е красива, но улиците и тротоарите извън Главната не са в добро състояние. Приличат на тези в малките населени места, а все пак Пловдив е Европейска столица на културата, посещава се от много туристи. Ние сме гости и имаме роднини тук. Обичаме Пловдив, но наистина управниците трябва да помислят за хората и условията им за живот. Не е редно улиците и тротоарите да са в този вид, да не са обновени от създаването им. Липсва и добро осветление вечер“, коментира семейството от Южна България. Те се надяват, че при следващото им посещение в Пловдив ще видят реновирани улици, тротоари и по-осветен града.

 

Стажант-репортер: Стоян Ленгеров