Жена получи 150 изгаряния след лазерна епилация в Пловдив

31 Юли 2024 16:43

Жена сигнализира за получени множество изгаряния след процедура с лазерна епилация. На 25 юли тя посещава пловдивска клиника за премахване на окосмяване по гърдите и корема.

"След извършената процедура на гърди и на корем, както и на горна устна – на лазерна епилация – останаха около 150-160 изгаряния. Като по гърдите и корема бях преброила и посочила точно осем косъма", казва тя по bTV.

42-годишната потърпевша настоява за анонимност и разказва какво се е случило след процедурата.

Дадоха ми ледени компреси, защото много ме болеше. Прибирайки се вкъщи, буквално се шокирах. Цяла нощ не съм спала, защото си правих ледени компреси. На въпроса ми кога ще минат тези изгаряния, защото ми предстои лятна почивка на море – управителката на клиниката или собственичката ми отговори, че може би от порядъка на 2 седмици или 20 дена, но не е проблем – може да ползвам цял бански, разказва жената.

Удостоверение, издадено от д-р Стела Янчева от отделението по съдебна медицина на университетската болница "Свети Георги", констатира 151 изгаряния по корема и гърдите, всяко от които с големина 1,2 на 1,4 сантиметра. Заключението ѝ е причинено разстройство на здравето.От клиниката са категорични, че са спазени всички правила за безопасност. Служителка обаче обясни, че минимум месец преди такава процедура човек не трябва да се излага на слънце, а това в случая не е било така и клиентката е подценила ситуацията. По думите ѝ, за да се заличат следите ще се нужни около 6 месеца.Най-често се стига до такива усложнения, когато служителят, който извършва процедурата, е некомпетентен. Лазерната епилация трябва да се извършва от дерматолог, по възможност с дългогодишен опит, коментира д-р Магдалена Симеонова.

Пациентът трябва да се разпита подробно - дали се е излагал на слънце скоро, използва ли медикаменти, които са фоточувствителни, дали е използвал козметика за изкуствен тен или лосион.

Две седмици преди и след процедурата хората не бива да се излагат на слънце, защото кожата е по-чувствителна към слънчевите лъчи може да се получат изгаряния или хиперпигментация. Все пак, ако не можете да се спазите този срок и отидете на море скоро след епилацията, задължително трябва да се мажете с фотозащитна козметика, с висок фактор, на всеки два часа, казва дерматологът.

Д-р Симеонова уточнява, че апаратите, които са за домашно ползване, не крият подобен риск, тъй като при тях лъчите са по-разсеяни.