Изграждането на южния обходен колектор: Фекални води текат на бул. Ал. Стамболийски

12 Авг 2024 08:42

Жители на пловдивския район „Южен" излязоха тази сутрин на протест срещу забавяне на ВиК ремонт. Хората твърдят, че фирмата-изпълнител е преустановила дейност и в района е оставен огромен ров, в който изтича спукана отходна тръба.

Забавеният ремонт е част от големия проект в Пловдив за изграждането на Южен обходен колектор. Той е започнал преди две години и от тогава животът и преминаването на хората от района е истинско изпитание, за да се подменят огромните ВиК тръби, улиците се затварят поетапно, на участъци. Хората обаче са категорични, че графици не се спазват, а чашата на търпението им прелива, тогава когато внезапно фирмата подизпълнител спира работа и след себе си оставя един огромен ров, който към момента вече е превърнат в септична яма."Така е, наистина разбираме хората, извиняваме с още един път за причиненото неудобство, но искам да кажа, че дружеството изпълнява абсолютно всички ангажименти към строителя и проблема е чисто технологичен и организационен към момента. Последният сертификат, който те са заявили, трябваше да се извърши миналият четвъртък, но тъй като ние от 3 май сме в една система на НАП, в която всяко едно плащане минава през тази система. И НАП казва дали плащането може да мине или не, ако съответният контрагент има задължение към държавата. Към момента не сме получили такова потвърждение. Очакваме тази седмица решение на проблема", каза пред БНТ главен инженер Йордан Чемишев, говорител на ВиК.От ВиК не се ангажираха със срок."Както вече обяснихме, имахме технологичен проблем, който е причината за това забавяне. Още днес нашият екип ще бъде на място, ще се погрижат за проблема с миризмата, която има от битовата канализация. Като също, още днес започваме мобилизация на нашите екипи, които се връщат на обекта и започват работа. Нямаме проблем с възложителя. Напротив, те ни съдействат. Просто технологията е много сложна. Слагаме изключително големи тръби, вие сте забелязали диаметърът в 3000, дълбочината е много голяма, изникват чисто технологични проблеми и процеси, които изискват по-специфични решения", коментира Екатерина Башова, представител на фирмата изпълнител."Проблемът е разминаването в нивата на канализацията и съществуващите комуникации и трябва да се монтира, ето на тази шахта, която е там на кръстовището, за да могат да се свържат всички комуникации. Съответно, след това ето виждате другите комуникации, които са като водопроводи, канализационни отклонения... Ами, просто трябваше да се изчака проектанското решение, как точно да бъде направено, защото винаги се получава такова разминаване", обясни Тихомир Кръстев, представител на подизпълнителя.

„Нещо се е случило между фирмите, които работят на терен. Днес казаха, че ще дойде техника”, поясни в ефира на „Здравей, България” кметът на район Южен Атанас Кунчев.

Обещанието на фирмата строител е, че работниците днес ще се върнат да работят на обекта.