Наемите за общинските имоти ще се увеличат от октомври

29 Авг 2024 14:47

Поскъпване от 1-ви октомври на наемите за ползване на общинските имоти в Пловдив предлага местната власт. Проектонаредбата за началния размер на наемите е публикувана за обществено обсъждане. Основната цел на проекта е по-добро стопанисване на общинските имоти, използването им по предназначение и увеличаване на приходите в местния бюджет, съобщи радио Пловдив.

Предложенията за увеличаването на наемите касае ползването на магазини, павилиони, производствени и складови помещения, сгради, културни институти, общински терени и на земеделска земя.

Според проекта магазини за хранителни и нехранителни стоки, аптеки, книжарници, сладкарници, автосалони ще заплащат между 19,50 лева за квадратен метър в ЦГЧ до 3,90, ако са в четвърта зона. При павилионите със същото предназначение цената е от 13,10 за квадрат до 2,20 в крайните зони.

Заведения за обществено хранене от бърза закуска до ресторанти и барове ще плащат за квадратен метър от 13,60 до 3,30, а тези, които са в павилиони от 9,20 до 1,80 за квадрат.

Според действащата в момента Наредба тарифите за различните дейности бяха различни. Например: наемите за ресторанти и барове са по- високи от тези на сладкарници или за бързи закуски.

За помещения, които се ползват за услуги като шивашки, битови, фризьорско – козметични, и други, наемът ще варира от 9,20 в ЦГЧ до 4,30 в кварталите. Ако се ползват павилиони за целта наемът ще е от 6,20 до 2,50.

Поскъпват и наемите за пазарите. За Четвъртък пазара наемът за квадратен метър на ден е 2,50, а месечният ще е 60 лева. Сега тарифата е 1 лев за ден и 30 лева за месец. За Понеделник, Събота пазара, в Тракия и на Гребната дневният наем е 1,75 за квадрат, а месечният – 42.

По- високи ще бъдат наемите и за ползване на ГДК „Борис Христов“ и в пешеходните подлези.

Увеличават се и наемите на обществените паркинги, като в центъра един квадрат ще струва 10,40, а в четвърта зона 30 стотинки на квадрат, независимо от площта им.