Пловдив чества днес 116-та годишнина от независимостта на България

22 Сеп 2024 07:43

Пловдив чества днес 116-та годишнина от провъзгласяването на независимостта на България.

Празникът по традиция ще започне с молебен в храм „Света Неделя“, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов". След службата ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад срещу Източната порта.

Празникът ще продължи в 11:30 ч. на площад „22 септември“ (градинката на Гроздовия пазар) с възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“. Слово ще произнесе Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив”, водещ ще е актьорът от Драматичния театър - Симеон Алексиев.

Преди това в пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе ще се състои празничното събитие „Отворени врати на музиката“, организирано от Пловдивско певческо дружество "Ангел Букурещлиев". Приветствие ще поднесе кметът Костадин Димитров, а след това хорът с диригент Илиян Тиганев ще изнесе концерт. Предвижда се и образователно събитие с участието на именити пловдивски музиканти – цигуларите Мичо Димитров и Стилиян Дерменджиев, Лилия Ковачева-Топорчева (тромпет), Илиян Тиганев (пиано), Маргарита Генова (ударни), Здравка Андреева (акордеон).

Празничен концерт ще има и на стълбите на „Каменица“ от 12:30 ч., с участието на Детски хор „Милка Стоева“ от Бургас и Хорът на пловдивските младежи „Стефка Благоева“.