Техническият панаир е събитие, което приковава вниманието в бъдещето

25 Сеп 2024 19:23

С традиционната пресконференция преди официалното откриване на Международния технически панаир започна първият ден от 78-то издание. В нея участваха главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов, вицепрезидентът на Международна пътна федерация (IRF) Маджид Елабиад, генералният секретар на Конференцията на директорите на Европейските пътни администрации Стийв Филипс, както и модераторът на II регионален конгрес на IRF Георги Харизанов, координаторът на услугата „МултиХоум“ Ина Карова от Енергийна Агенция – Пловдив и търговският директор на МАВА Индустриал АД Даниел Троянски.
"Техническият панаир е събитие, което приковава вниманието към бъдещето. Тук е мястото на иновациите“, каза в началото главният директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов. Той сподели впечатлението, че младото поколение в индустрията има прекрасни идеи и демонстрира изключителна креативност. Международният технически панаир привлича индустриални компании и стартиращи фирми с възможностите за нови бизнес перспективи. Тази година 231 фирми и компании от 25 държави се възползват от шанса да представят конкурентните си предимства, иновации и производствени рационализации. 68 от тях са нови изложители. Те избират 78-то издание за осъществяване на директна делова комуникация и изграждане на нови успешни партньорства, стана ясно от думите на доц. д-р Соколов.
„В Института по транспортна инфраструктура работим с най-добрите в света. Целта ни е да доведем тези лидери в България, да ги запознаем с българския бизнес и администрацията, с хората, които вземат решенията. И след това да дадем възможност на нашия бизнес да обмени опит със световните лидери в тази сфера. И Пловдивският панаир е точното място за това“, каза Георги Харизанов - модератор на най-мащабния и авторитетен форум в Европа за мобилност и инфраструктура. За първи път Международната пътна федерация „Европа и Централна Азия“ избра Пловдивския панаир за провеждане на своя регионален конгрес, комбиниран с изложбена част в рамките на Техническия панаир.
„За мен е чест да участвам в организирането на Втория конгрес на Международната пътна федерация за Европа и Централна Азия. Тя върви заедно със 17-та конференция за национална пътна инфраструктура. Щастливи сме, че можем да организираме този форум на толкова високо ниво. Събрали сме се тук хората, които взимат решенията, експертите в областта на пътната инфраструктура и конференцията ни дава възможност да обменяме информация и да подобрим състоянието на пътната инфраструктура не само на национално, но и на световно ниво“, каза вицепрезидентът на Международна пътна федерация (IRF) Маджид Елабиад.
„Ние също сме доволни, че имахме възможността заедно с Международната пътна федерация да организираме това събитие. Следващата година ръководството на нашата федерация ще се поеме от българската пътна администрация. Ние се срещаме тук, за да можем да подготвим българското председателство и да акцентираме върху темите, по които ще работим през 2025 г. А те са: подобряване на свързаността в посока север-юг и изграждане на висококачествена пътно-инфраструктурна мрежа“, заяви генералният секретар на Конференцията на директорите на Европейските пътни администрации Стийв Филипс.
78-то издание се обогати с още един аспект на строителния сектор чрез проекта "МултиХоум", които представи координаторът Ина Карова. „Проектът „МултиХоум“ е хъб и платформа за сътрудничество на заинтересованите страни за ускорено жилищно обновяване в област Пловдив. Той е създаден и се координира от Енергийна Агенция – Пловдив", посочи тя. По думите й проектът ще създаде интегрирана услуга за консултации за декарбонизация на жилищния сграден фонд за граждани, енергийно обновяване на сградите, подмяна на отоплителните уреди и инсталации и внедряването на индивидуални ВЕИ инсталации в област Пловдив. Специализирането изложение се намира в Палата №6.
В Палата №3 е щандът на един от най-големите изложители, специализиран в индустриалното опаковане и пневматика - МАВА Индустриал АД. Търговският директор на компанията сподели за постиженията на екипа през последното десетилетие. "Заповядайте при нас и ще се уверите", завърши Даниел Троянски.