Одобриха новата регулация на ул. "Кукуш" в район "Южен"

10 Фев 2022 11:04

С 35 гласа ЗА, 7 Против и 2 Въздържали се беше приет Подробния устройствен плана /ПУП/ за новата улична регулация на ул. „Кукуш” в Кючук Париж, по плана на квартал „Въстанически-север“ – от транспортен възел „Родопи“ до булевард „Македония“. Улицата трябва да поеме трафика при ремонта на Бетонния мост и пробива под Централна гара. Дебатите по точката продължиха близо час, като повечето съветници не бяха наясно дали с ПУП се запазва Бетонния мост.

По време на дебатите съветници от БСП и ВМРО призоваха тази точка да бъде отложена за следваща сесия, тъй като в проекта няма гаранции за запазването на Бетонния мост.

Кметът Здравко Димитров увери съветниците, че Бетонен мост ще има.

„Искам да уверя всички, че съм гарантирал, че Бетонен мост ще има. Хората, които стояха преди вас на тези места, бяха меко казано незаинтересовани. Защото директорът на НКЖИ идваше тогава многократно при мен и казваше – не мога да разбера защо Община Пловдив не се интересува от Бетония мост. Бетонният мост трябва да го има. Това е една връзка, която е плюс за жителите на два района – „Южен“ и „Централен“. Не виждам място за безпокойство. Администрацията винаги е работила и ще продължи да работи за да съществува тази пътна връзка“, каза Здравко Димитров.

Николай Радев от БСП каза, че трябва да се види развръзката за Бетонния мост.

„Затова искаме да се върне този ПУП и да се доразработи. Но там трябва да има и развръзката за Бетония мост.

 

Димчо Петров от ВМРО каза, че друг проблем е махането на паркоместа на ул. Кукуш. В ПУП не става ясно дали се запазва цялостта на парк Източна Румелия, допълни той.

 

Независимият общински съветник Слави Георгиев допълни, че сегашният ПУП няма нищо общо с Бетонния мост, който е собственост на НКЖИ. "Дали ще има Бетонния мост зависи само от НКЖИ и тяхната добра воля. Ако направят нещо, то ще остане да стърчи във въздуха. Община Пловдив няма оари да построи мост. Конкретиката е за парк Източна Румелия и паркоместа.", беше категоричен Георгиев.

Началник на дерекция " УТ" Костадин Божков обясни също, че застрояването не касае терените извън ул. Кукуш, както и Бетонния мост. Паркоместа няма да се намалят, каза той.

 

Кметът на район „Южен“ Костадин Язов обясни, че няма как в Подробен устройствен план да има развръзка, тя ще е на следващ етап.

Този ПУП е разработен служебно от администрация на район Южен. Всичките паркоместа се запазват към, гласуването на този ПУП ще даде възможност на Общината да развие връзките на улиците в този район, разясни той.

 

 

Main Menu