Апел: Пазете горите от пожари!

19 Юли 2023 17:41

 

Във връзка с високите среднодневни температури и увеличения риск от възникване на горски пожари, Регионална дирекция по горите - Пловдив отправя апел към всички граждани да проявяват изключителна отговорност и бдителност!

Със заповед на Областния управител на Област Пловдив е определен пожароопасния сезон в горските територии на обл. Пловдив , който е със срок до 30.11. 2023 г.
Според статистическите данни, повече от 90% от пожарите в горите са възникнали поради човешка небрежност, действие или бездействие, съобщиха от Регионална дирекция по горите - Пловдив. Те напомнят, че по време на пожароопасния сезон е забранено паленето на открит огън в гората и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места.

Проявена небрежност от страна на гражданите коства много усилия на лесовъдите и служилите по горите, които са положили труд години наред за отглеждане на една гора и не рядко рискуват живота си, спасявайки гората при гасенето на горски пожари!

От страна на Регионална дирекция по горите – Пловдив са предприети необходимите действия и извършени мероприятия, с цел превенция и опазване на горите от пожари. Контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии е завишен. Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за тяхното потушаване, са в постоянна готовност за оказване на съдействие на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението. 

От началото на 2023 г. до настоящия момента на територията на Област Пловдив са възникнали общо 11 пожара, опожарили 509 дка горски територии, като в т. ч. на площ от 34 дка горите са засегнати от върхови пожари. Разрастването на пожарите става изключително бързо, а овладяването им - много трудно! Огнената стихия нанася щети и унищожава горската растителност, дивеча и неговите местообитания. Възобновяването им изисква години труд и време. 

Апелираме: при забелязване на пожар незабавно се обадете на тел. 112, тъй като предприемането на своевременни действия по загасяването му значително намалява размера на причинените щети.