Голям пожар и в Стрелча, горят над 300 дка иглолистна гора

16 Юли 2024 19:40

Около 10.00 ч. тази сутрин е подаден сигнал, че горят иглолистни гори край Стрелча. Към този час огънят се увеличава. Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора към град Стрелча, област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.

"Екипи от цялата област от противопожарните служби са на място, като са привлечени и три екипа от София", каза говорителят на ОДМВР Пазарджик Мирослав Стоянов.

За овладяване на огнената стихия помагат около 50 служители на ДГС Панагюрище, има и много доброволци. От местна компания и горското стопанство оказват помощ с тежка земекопна техника - булдозери, които правят просеки, за да спрат пожара.Временно заради задимяване в района на третокласен път между Стрелча и Копривщица беше преустановено движението по него. Автомобилите вече се пропускат периодично, съобщиха от АПИ.

Горят над 300 дка иглолистна гора, а Ясен Цветков, председател на Националната асоциация на доброволците в Република България информира, че пожарът се увеличава и е обхванал голям боров масив, предава БНР.

"Изискват се спешни мерки и организация. За съжаление цяла седмица вече ще стане, доброволци от цялата страна са рамо до рамо с пожарникарите и с горските служители. Ситуацията е доста тежка, вече се насъбира и умора, и изтощение, както големите пожари в Хасковско и много пожари в Русе, Варна, Хисаря, Пловдивско, в Пазарджишко имаше няколко и на други места в страната. Всички налични сили и средства са вдигнати, борим се с природата в момента", коментира той.

Заместник-кметът Васил Кацаров посочва, че към момента усилията са насочени към локализирането на пожара, а областният управител Валентина Кайтазова съобщава, че е изпратен дрон, за да може да се наблюдава по въздух разпространението на пожара.