Пожар лумна на сметището в Цалапица

01 Авг 2024 19:13

Пожар избухна в сметището край Цалапица. Първият сигнал е получен при видеонаблюдението в реално време на Регионалното депо за неопасни отпадъци там.

На мястото са изпратени пет противопожарни екипа. От централата съобщават, че огънят е в рамките на сметището и няма опасност за близките населени места.

Пожарът е обхванал площ от около 15-16 декара, на помощ е извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожара върху сухи треви по полето. Специализирани екипи на пожарната ще осигуряват водоснабдяването от река Марица. Сигналът е получен около 17.20ч. Не е ясно на каква дълбочена е огънят. Освен пожарните, на място са цистерни на фирма "Чистота", които са се включват в гасенето.

Въпреки гъстите облаци дим, засега вятърът духа в посока към Стамболийски и село Кадиево и така пушеците се носят встрани от Цалапица.

Според очевидци, пожарът е лумнал в центъра на сметището, откъдето преминава тръбата, изваждаща на повърхността образувалия се отдолу метан. Самото сметище също разполага с противопожарна система.