Гражданският съвет, следящ строителството на ''Колежа'', попита: Завършен стадион – Кога?

26 Май 2024 09:30

Гражданският съвет за подпомагане на община Пловдив при строителството на стадион „Христо Ботев“ излезе с официално обръщение към кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, както и към Бойко Борисов.

В него от ГС задават няколко съществени въпроса, свързани със строителството на стадиона на Ботев Пловдив, който все още се намира в първия етап от строежа си.

Ето какво гласи обръщението на Гражданския съвет:

„Завършен стадион - КОГА?

Уважаеми г-н Димитров,

кмет на община Пловдив

Уважаеми г-н Борисов,

Председател на ПП ГЕРБ

През изминалите месеци Гражданският съвет за подпомагане на община Пловдив при строителството на стадион „Христо Ботев“ положи неимоверни усилия да помогне на новото ръководство на града ни да се справи с един от най-важните проекти в България - възстановихме комуникация с надеждата, че ще върнем нормалността във взаимоотношенията на жълто-черната общественост и експертите в община Пловдив; установихме пряк контакт между ползвателя на стадион „Христо Ботев“, а именно ПФК Ботев, с експертите от община Пловдив; предложихме, а Вие одобрихте след седмици чакане експерт със сериозна визитка от наша страна, който да работи безвъзмездно в интерес на проекта; проведохме редица срещи и разговори с архитекта и надзора на строителството, след които Ви представихме критични проблеми за стадиона и ясна „пътна карта", по която трябва да се движим всички заинтересовани лица; изготвихме и Ви представихме подробен списък от оборудване и СМР, който следва да бъде реализиран, за да превърнем съоръжението в стадион, който може да приема футболни събития от най-висок ранг.

За съжаление дойде момент, в който публично трябва да разкрием, че недоумяваме какви са отговорите на следните въпроси:

1. Кога ще бъде съставена комисия, която да предяви гаранционните претенции за вече приетите и въведени в експлоатация части от стадион „Христо Ботев“ - нещо, за което алармирахме и лично г-н Борисов при последната ни среща на стадион „Христо Ботев“? Нашият дом вече се руши, а измина само една година от първия ни мач на стадиона!

2. Кога ще бъде възложено на арх. Савов препроектирането на етап 1.2. и етап 2, за да бъдат приети вече извършените строително монтажни работи и да бъде променена функционалността на помещенията. Не желаем стадион „Христо Ботев“ да е просто футболно игрище с трибуни, а дом, с който всички ние да се гордеем.

3. Кога ще бъдат започнати дейности по изготвянето на обществени поръчки, които да осигурят оборудване и СМР за стадион „Христо Ботев“, които ще гарантират възможността за експлоатация по време на футболни събития от най-висок ранг?

4. Защо спряха седмичните оперативки и защо няма комуникация с представителя на граждански съвет? Подписахте анекс за удължаване срока на строителството на етап 1.2. - без дори да проведете телефонен разговор с представителя ни. Отне ни месеци, в които съгласувахте гражданския му договор с какви ли не институции, за да може законно да се оказва подкрепа на експертите - оказа се, че община Пловдив така и не е представила подписан екземпляр на инж. Петър Костов.

5. Докога ще си затваряме очите за тоталния абсурд - инж. Атанас Чилингиров да обслужва интересите на строителната фирма, а не на проекта стадион „Христо Ботев“? Докога ще си затваряме очите за представителя на строителната фирма в доскорошните оперативки, а именно бившия зам.-кмет на община Пловдив Пламен Райчев, който е възлагал на същия строител милиони общински и държавни средства, а и е и бивш началник на инж. Атанас Чилингиров?

Уважаеми господа, представители на общинска и държавна власт,

В продължение на над 10 години не се отказахме от мечтата и правото ни да имаме своя дом. Не се отказваме въпреки опитите на видни местни бизнесмени и политически зависими играчи да разединят обществото ни. Няма да се откажем и сега, когато е на ред превръщането на стадион „Христо Ботев“ във функционално съоръжение, а не игрище с трибуни!

Знаем, че сте наясно с цялата картинка, както и с непрестанните атаки срещу нас. Знаем и за страха Ви да се справите с дерибеите в града! Ботев Пловдив и феновете му са зад Вас!

В очакване сме на открити отговори до 31.05.2024г., когато изтичаше срока на строителството на етап 1.2. и когато изтича срокът на неполучения договор на нашият представител в община Пловдив!

С уважение ГС“.