Борислав Хаджистоянов и Данаил Петров спечелиха първото издание на L'Etapе България от Tour de France

30 Юли 2023 18:29
Борислав Хаджистоянов и Данаил Петров спечелиха първото издание на L'Etapе България от Tour de France Снимка: L`Etape Bulgaria by Tour de France

Борислав Хаджистоянов спечели дългата дистанция от 102 километра в първото издание на L`Etape Bulgaria от Tour de France. Той измина дистанцията за време от 2:56, 57 часа, предава БТА.

На късата дистанция от 57 километра най-добър бе именитият колоездач и бивш национал Данаил Петров, който пребори трасето за 1:44, 51 часа. Най-бързи сред жените се оказаха Виктория Данова в 102-километровата дистанция и Йоана Вълканова в 57-километрова дистанция.

Четиримата спечелиха митичните жълти фланелки, които са емблема на състезанието.

Големият победител Борислав Хаджистоянов е млада надежда в ски спорта, но във Велинград доказа, че успешно покорява планината и с велосипед.

Българският етап от легендарното състезание Tour de France събра на едно място над 850 любители и професионалисти в колоезденето във Велинград. Генерален спонсор на събитието е „Европейски пътища“ - компанията, която е изградила и поддържа всички пътища по трасето на състезанието.

Десетки състезатели в няколко възрастови категории при мъжете и жените отнесоха купи, както и зелени фланелки за най-бърз спринтьор, бели - за най-млад състезател, и бели на червени точки – за най-добър катерач. Катерачите заслужиха приза с изчакването на гравел отсечката между селата Цветино и Горна Дъбева, подготвена според изискванията от една най-авторитетните пътно-строителни компании - „Грома Холд“, която е основен партньор на събитието. Това според Антоан Квирст от френския лицензодържател A.S.O. направи етапа в България уникален.

Main Menu