Двойна победа за Ферари в САЩ

Двойна победа за Ферари в САЩ

Шарл Льоклер и Карлос Сайнц донесоха двоен успех на Ферари в Гран При на САЩ в Остин. 

Льоклер поведе още в първия завой след старта, а Сайнц излезе втори, тъй като пресече стратегията на Макс Верстапен (Ред Бул), който в първата серия обиколки се движеше втори. 

Верстапен и Ландо Норис (Макларън) проведоха много оспорвана обиколка за третото място. Трикратният световен шампион завърши трети, тъй като Норис бе наказан с пет секунди. Пилотът на Макларън изпревари Верстапен в 52-ата обиколка. Макс избута своя съперник извън пистата, като и той напусна очертанията на трасето, но във върха на завоя Верстапен беше пред Норис, който не му върна позицията и така пилотът на Макларън получи наказание с пет секунди след финала. 

Още от излизането на първи завой Шарл Льоклер, който стартира четвърти, се възползва по най-добрия начин от битката между Макс Верстапен и Ландо Норис, за да поведе колоната. Нидерландецът атакува късно британеца и го избута към външната част на завоя. Карлос Сайнц-младши също спечели от това и излезе пред Норис на третата позиция. В дъното Люис Хамилтън, който започна 17-и, спечели 5 позиции и стигна до 12-ото място. Сайнц опита да атакува и Верстапен в завой №12 за второто място, но Макс се защити.

В третата обиколка пък Люис Хамилтън излетя от пистата в последния сектор и отпадна. Това наложи на трасето да се появи кола на сигурността.

Състезанието беше рестартирано в шестия тур, като Льоклер не успя да тръгне по най-добрия начин, но все пак запази лидерската си позиция пред Верстапен и Сайнц. Към десетата обиколка Льоклер имаше около три секунди аванс пред нидерландеца, но в същото време Сайнц се оплака от загуба на мощност и каза, че усеща и миризма на гориво в кокпита. Той изоставаше от Верстапен със секунда и половина.

В 15-ата обиколка Льоклер имаше аванс от над шест секунди и половина пред Верстапен, докато Сайнц остана трети, на 1,6 секунди зад Макс. 

Два тура след това Серхио Перес изпревари Юки Цунода за осмата позиция, докато Джордж Ръсел, който получи пет секунди наказание заради това, че избута Валтери Ботас при атаката си срещу него малко по-рано, атакува Алонсо за 12-ото място. В 20-ата обиколка Перес изпревари и Нико Хюлкенберг за шестата позиция.

Карлос Сайнц влезе първи в бокса от лидерите в 22-ия тур и се върна на пистата с нови твърди гуми, на 13 секунди зад Оскар Пиастри. В 26-ия тур Верстапен също влезе в бокса, след като се оплака, че гумите му са към края на живота си. Той сложи твърди гуми и излезе зад Сайнц. Малко след това и Льоклер влезе за смяна гуми, като също заложи на твърди сликове. Монегаскът се завърна трети, зад двамата пилоти на Макларън, Норис и Пиастри, които, обаче не бяха спирали в бокса.

В 30-ата обиколка Норис все още не е спирал в бокса и също вървеше към състезание с един бокс. Нормален бокс означава загуба на около 20 секунди. В следващия тур Льоклер догони Пиастри, който също още не е спирал в бокса, и го изпревари за втората позиция. В 32-ата обиколка и Норис влезе за свяна на гуми и сложи такива с твърди сликове, като се завърна на пистата зад Верстапен на петата позиция. Льоклер пък си върна водачеството. 

Пиастри също посети механиците за нови гуми в 33-ата обиколка и се върна пети, точно пред Ръсел. В същото време Пиер Гасли получи наказание от пет секунди заради това, че излезе с четирите колела от пистата при атака.

В 37-и тур Верстапен се оплаква по радиото от твърдите гуми, че не може да спира и да атакува с тях. Норис със същите гуми бе с 1 секунда на обиколка по-бърз от световния шампион. Към 40-ата обиколка Норис бе на малко над две секунди изоставане от Макс, който пък изоставаше с над шест секунди от втория Сайнц. Испанецът имаше пък пасив от над 6 секунди и половина, спрямо лидера и свой съотборник Льоклер.

В 46-ата обиколка Норис вече бе в обсега за атака с DRS-системата срещу Верстапен и предстояха атаки. Джордж Ръсел, който тръгна от бокса, пък вече бе седми и с най-бърза обиколка, след като влезе в бокса за нови гуми „медиум“.

Норис натисна сериозно Верстапен и опита да го атакува в няколко поредни обиколки, но безуспешно заради отличната защита на нидерландеца. В 52-ия тур, обаче, Норис изпревари Верстапен на завой №12, но с четирите колела извън трасето, но и Макс излезе извън пистата с гумите. ФИА обяви, че ще разследва ситуация.

В последната обиколка Ръсел изпревари Серхио Перес за шестата позиция. Ландо Норис получи петсекундно наказание заради изпреварването срещу Верстапен, което означаваше, нидерандецът щеше да завърши трети. В същото време Шарл Льоклер и Карлос Сайнц донесоха двойна победа на Ферари в САЩ.

Изображение

Image