Магическа нощ на ''Бернабеу'': Реал Мадрид с нов велик обрат в ШЛ

Магическа нощ на ''Бернабеу'': Реал Мадрид с нов велик обрат в ШЛ

Реал Мадрид изигра слабо първо полувреме, но вторите 45 минути му бяха достатъчни, за да направи впечатляващ обрат от 0:2 до 5:2 срещу Борусия Дортмунд в мач от третия кръг на Шампионска лига, който бе повторение на финала между двата отбора в същия турнир от преди само няколко месеца. Винисиус вкара хеттрик в срещата и бе с основна заслуга за успеха. Антонио Рюдигер и Лукас Васкес вкараха другите две попадения за „кралете“ . За Борусия през първото полувреме се разписаха Дониел Мален и Джейми Гитънс.

Борусия Дортмунд претърпя първа загуба в Шампионска лига, докато "кралете" записаха втора победа. И двата отбора имат по 6 точки. 

На 5 ноември Реал Мадрид е домакин на Милан, а Борусия Дортмунд посреща Щурм Грац. 

Началото беше много динамично и топката почти не се задържаше в средната третина на терена. Първата голова ситуация се откри пред Гираси, но той стреля право в ръцете на Куртоа. Реал се стремеше да атакува и по двата фланга, а в 8-ата минута силен удар на Мбапе беше блокиран и домакините стигнаха само до корнер.

Малко по-късно Байноу-Гитенс отново създаде напрежение пред Куртоа, но той излезе навреме и изпревари Мален. След 15-ата минута Борусия се настани по-продължително в противниковата половина. Това обаче не тревожеше футболистите на Анчелоти, които изчакваха възможности за контраатаки.

В 30-ата минута публката на "Бернабеу" замлъкна. Юлиан Брант се пребори за топката пред наказателното поле и я насочи към Гираси, той много умело комбинира с Мален, а нидерландецът простреля безпомощния Куртоа. Само след още 4 минути топката за втори път се озова във вратата на Реал. Нападението се разви по десния фланг, където Мален надигра Менди и центрира успоредно на голлинията за Гираси, а той протегна крак и удвои аванса на "жълто-черните".

Мадридчани реагираха като ужилени и Джуд Белингам пропусна отблизо с глава. "Лос меренгес" свиха обръча около наказателното поле на Борусия и в 37-ата минута последователно Родриго и Белингам нацелиха напречната греда. Гостите също не спираха да атакуват. Мощен далечен шут на Брант тества вниманието на Куртоа, който изби в корнер. Байноу-Гитенс също опита да изненада стража на Реал от далечна дистанция, но без успех.

Реал излезе за втората част със същия състав и опита да натисне още в първите минути. В 53-ата вратарят Кобел изби удар на Лукас Васкес отблизо, а секунди по-късно Винисиус стреля в ръцета не стража на гостите. Изненадващо първи до смените прибегна Нури Шахин. В 55-ата минута той извади голмайстора Джейми Гитенс, а вместо него в игра се появи защитникът Валдемар Антон. 
 
Точно след час игра продължителна обсада на наказателното поле на Борусия завърши с чудесно центриране на Мбапе от десния фланг. Включилият се в предни позиции Антонио Рюдигер се измъкна от опеката на Никлас Зюле и с глава едва не скъса мрежата - 1:2. 

Голът като че ли смути гостите и три минути след това Реал Мадрид изравни. Лука Модрич пусна извеждащ пас към Килиан Мбапе, който в последния момент бе изпреварен от Бенсебайни, но той отклони топката към Винисиус Жуниор. Бразилецът не чакаше втора поката и я прати в опразнената врата. Първоначално голът не бе зачетен заради вдигната засада на Мбапе, но след намесата на ВАР попадението бе признато - 2:2. 

"Кралете" продължиха да атакуват, но дортмундци успяха да устоят на чудовищния натиск. В 80-ата минута Килиан Мпабе се измъкна за пореден път от отбраната на гостите и стреля от малък ъгъл, но вратарят Кобел изби с крака.

Все пак логичното се случи в 84-ата минута.Родриго показа бразилска техника при овладяването на топката на аутлинията и върна към Лукас Васкес, който опита да комбинира със свой съотборник. В опита си да пресече подаването капитанът на Дортмунд - Юлиан Бранд на практика направи двойно подаване с Васкес, който нахлу в наказателното поле и  прати топката във вратата на Кобел за 3:2.

120 секунди по-късно интригата бе убита напълно. Винисиус пое топката от половината на Реал, пробяга близо 60 метра, подминаваъки с лекота Джан и Зюле. А след това с удар от дъгата на наказателното поле направи 4:2.

В третата минута на добавеното време Винисиус стигна и до хеттрик. Резервите Арда Гюлер и Дани Себайос сложиха началото на атаката за Винисиус, който по пътя към вратата на Дортмунд преодоля трима бранители и със зверски шут прати топката под гредата за 5:2.

Image