Гюндоган донесе ФА Къп на Манчестър Сити (ВИДЕО)

03 Юни 2023 19:25

Манчестър Сити триумфира с ФА Къп и вече е само на крачка от историческия требъл. На финала "гражданите" сразиха с 2:1 градския си съперник Манчестър Юнайтед.

Шампионите започнаха този двубой по мълниеносен начин и още в 13-ата секунда поведоха в резултата. След началния удар Гюндоган върна към Ортега, който изрита силно топката напред в половината на „червените дяволи“. Холанд продължи с глава, а Линдельоф, също с глава, се опита да я изчисти, но така асистира на Гюндоган, който със страхотен изстрел от въздуха отбеляза най-бързия гол във финал за ФА Къп.

Само три минути след това Сити можеше да удвои аванса си, след като Родриго засече на близката греда центриране на Де Бройне от фаул. Топката обаче се оплете във външната страната на мрежата.

Юнайтед малко поуспокои играта си след десетата минута, но въпреки това Сити продължи да контролира мача и да атакува далеч по-опасно. Холанд стреля над вратата в 21-вата минута, а в 28-ата удар на Де Бройне профуча на сантиметри встрани от целта. Буквално от нищото „червените дяволи“ получиха дузпа минута по-късно, след като Аарън-Уан Бисака опита подаване с глава в наказателното поле на Сити, след което топката срещна ръката на Грийлиш, която бе вдигната високо. ВАР забеляза ситуацията и сигнализира на рефера Пол Тиърни, който изгледа повторение и правилно отсъди дузпа. Бруно Фернандеш изпълни хладнокръвно от бялата точка и така с първия си точен удар Юнайтед изравни резултата.

В 39-ата минута „гражданите“ също поискаха дузпа, след като Де Бройне падна в наказателното поле, след като Фред закачи крака му. Сигнал обаче не последва, а ВАР прецени, че тук няма грешка на Пол Тиърни.

Юнайтед имаше добра възможност за пълен обрат в 42-рата минута. Каземиро отклони с глава след центриране от корнер и топката стигна до Варан, който стреля от воле, но доста неточно.

Второто полувреме започна страхотно, след като в 51-а минута Кевин де Бройне отново намери Илкай Гюндоган на границата на наказателното поле, а последният пак стреля от въздуха и за втори път Давид де Хеа беше безпомощен - 2:1 за Манчестър Сити.

Манчестър Сити отново можеше да отбележи, след като Кевин де Бройне успя да се освободи от персоналния си пазач и след като навлезе в наказателното поле, стреля с левия крак, но вратарят на Манчестър Юнайтед успя да отрази с крак.

В 71-а минута Джак Грийлиш отклони към Халанд, който стреля веднага, но вратарят на Манчестър Юнайтед успя да спаси. Илкай Гюндоган бе на добра позиция и успя да довкара топката в мрежата на "червените дяволи", но попадението бе отменено поради засада.

В ответната атака Алехандро Гарначо, който се появи като резерва, демонстрира добър дрибъл, след което отправи удар от ръба на наказателното поле, но топката премина на сантиметри от левия страничен стълб на Ортега.

В продължението Манчестър Юнайтед можеше да изравни, като играч в червено стреля с глава, а Джон Стоунс самопожертвователно се хвърли към гредата, успявайки да изчисти и да спаси аванса на своя отбор. Това бе страхотен шанс за "червените дяволи".

Повече положения в срещата нямаше и Манчестър Сити надделя над Манчестър Юнайтед с 2:1 във финала на ФА Къп, като успя да спечели втори трофей през настоящия сезон.