Наближават плейофите в efbet Лига, какво трябва да знаем?

17 Апр 2024 10:14

Плейофите в efbet Лига наближават, а през уикенда ще се изиграе последния 30 кръг от редовния сезон. Има няколко въпросителни, които ще се изяснят именно в този последен кръг от първенството и той най-вече свързани с разпределението на отборите в трите подгрупи, с които ще продължи шампионата.

Време е да си припомним какво предвижда регламента за плейофите. Тимовете се разделят на първа шестица, четворка на класиралите се между 7-о и 10-о място и 6 отбора ще се борят за оцеляване в елита.

ПЪРВАТА ШЕСТИЦА

В нея се определя шампиона, като се разпределят и участниците в Европа. Играе се по един мач, по схемата Бергер на база класирането. Към момента единственото сигурно нещо е, че Лудогорец ще е първи. Другите позиции могат да се разместят в последния кръг. Със сигурност обаче Черно море, ЦСКА-София, Локомотив Пловдив и Левски са сигурни участници в първата шестица, като шестият отбор може да бъде всеки измежду ЦСКА 1948, Крумовград, Ботев Пловдив и Арда.

Лудогорец е сигурен първи, което означава, че в плейофите ще приеме шестия, втория и четвъртия, като ще гостува на третия и петия.

Завършилият на второ място отбор ще приеме петия, шестия и третия, а ще гостува на първия и четвъртия.

Третият в класирането също има три домакинства – на четвъртия, шестия и на Лудогорец, като ще гостува на останалите отбори.

Четвъртият в класирането е само с 2 домакинства – приема петия и втория и гостува на останалите.

Петият в класирането също е с две домакинства – на третия и Лудогорец. Шестият пък домакинства на четвъртия и на петия.

Трябва да се отбележи, че при равен брой точки се гледат преките мачове САМО от редовния сезон.

Шампионът на България участва в Шампионската лига, а вторият в класирането получава квота за Лигата на конференцията. Третият отбор пък ще играе плейоф за Европа срещу седмия. Ако шампионът вземе и Купата на България и Купата отиде в класирал се на второ или трето място отбор, то четвъртия тим ще играе плейофа за Европа. Тази година носителят на националната купа получава право на участие в Лига Европа, ако обаче шампионът вземе и купата, то вторият в класирането ще играе във втория по сила турнир.

ГРУПА 7-10 МЯСТО

Тази група се очертава да бъде изключително любопитна и оспорвана, защото в нея ще участват 4 отбора, които ще се борят за седмото място, което дава право на плейоф за Европа. В момента точковата разлика между отборите, които заемат тези места във временното класиране, е изключително малка. За разлика от първата шестица тук ще се играят мачове на разменено гостуване. При равен брой точки под внимание ще се вземат не само мачовете от редовния сезон, а и в плейофите.

ГРУПА НА ИЗПАДАЩИТЕ

В нея един срещу друг ще се изправят отборите от 11-то до 16-то място. Схемата на мачовете е същата, както в първата шестица – играе е по един мач, а броя на домакинствата и гостуванията се определя по схемата Бергер, която обяснихме по-горе. 11-тият е със статута на 1-ви в групата, а 16-тия на 6-ти.

Последните два отбора изпадат директно от efbet Лига, а завършилият на 14-о място ще играе бараж срещу третия във Втора лига.

На пръв поглед изглежда, че отборите на Ботев Враца и Етър имат крайно малки шансове за оцеляване, тъй като изостват съответно на 9 и 14 точки от мястото за бараж.

Dsport.bg

Main Menu