Верстапен спечели спринта в Китай

20 Апр 2024 07:54
Верстапен спечели спринта в Китай Снимка: БГНЕС

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен успя да спечели първия спринт за сезона във Формула 1, след като триумфира в надпреварата в Китай. 

Трикратният световен шампион зае третото място в началните етапи, зад Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо, които поведоха след грешката на тръгналия от полпозишъна Ландо Норис. 

Впоследствие Норис нямаше нужната скорост да се пребори с пилотите пред себе си и трябваше да се задоволи с шестата позиция на финала. 

Макс Верстапен не срещна особени затруднения в атаките си срещу пилотит пред него. Той изпревари Алонсо при спирането за завой номер 14 в края на обратната права в седмата обиколка. Един тур по-късно Хамилтън допусна неточност в същия завой, която позволи на Макс влезе в DRS зоната на британеца. Пилотът на Ред Бул още в първия си шанс да поведе той стори това, отново в спирането за обратния завой в края на дългата права. 

Макс Верстапен наложи типичното си високо темпо, след като излезе начело и бе недостижим за своите съперници, печелейки с аванс от 13.0 секунди пред Хамилтън. 

Серхио Перес финишира трети, който беше част от една страхотна битка, в която участваха Алонсо, Сайнц и Шарл Льоклер. Четиримата караха в група дълго време преди в 16-та от 19 обиколки Сайнц да атакува своя сънародник Алонсо на изхода от шестия завой. Двамата караха гума до гума в следващите два завоя и изглеждаше, че пилотът на Ферари ще вземе третото място. Алонсо обаче пробва оптимистична атака в спирането за деветия завой, при която се стигна до контакт между него и Сайнц. Той позволи на Перес да излезе на третата позиция, а Сайнц бе изпреварен и от съотборника си Льоклер, за да финишира пети. Алонсо пък трябваше да влезе в бокса заради спукана гума и впоследствие отпадна.

 

 

Main Menu