Величествено! Паметен „кралски“ обрат прати Реал на финал в ШЛ

09 Май 2024 00:23

Реал Мадрид се класира за финала на Шампионска лига, след като постигна исторически обрат срещу Байерн Мюнхен на „Сантиаго Бернабеу“. „Кралете“ изоставаха с 0:1 до 88-ата минута, но до 91-вата стигнаха до пълен обрат до 2:1 с два гола на Хоселу. Попадението за баварците бе дело на Алфонсо Дейвис.

Първата среща на „Алианц Арена“ също бе изключително интересна, като завърши при равенство 2:2, а по този начин с общ резултат 4:3 Реал Мадрид си уреди финал срещу Борусия Дортмунд на „Уембли“ на 1 юни, когато ще опита да спечели 15-ия си трофей от турнира.

Началото беше вихрено с няколко атаки още в първите минути. В петата остро центриране на Карвахал по земя не беше засечено от футболист на Реал. В 8-ата минута пък Ганбри беше изведен по коридор в наказателното поле на домакините, но избра да подава и сгреши.

Напрежението ескалира в 13-тата минута, когато Винисиус Жуниор стреля в гредата, а при добавката Родриго стреля, но Нойер направи отлично спасяване. При атаката обаче се стигна до казус, защото в един и същ момент на терена имаше две топки, заради което баварците протестираха.След още три минути гостите повториха атаката като при шанса пред Гнабри, като този път тя беше през другото крило в лицето на Сане. И той обаче не подаде точно.

Малко преди първия половин час Гнабри напусна с травма и вместо него се появи Алфонсо Дейвис, който получи по-офанзивни функции.

Хари Кейн показа за първи път класата си тази вечер в 29-ата, когато отправи коварен удар от воле, който Лунин спаси.

За известен период Реал предостави инициативата на германския тим, но в 40-ата Вини Жуниор направи центриране, което се превърна в голова опасност, което накара Нойер отново да се намесва майсторски.

Втората част започна с добра възможност за Байерн. Хари Кейн овладя в центъра на терена и подаде към Алфонсо Дейвис отляво. Канадецът напредна, справи се с Даниел Карвахал и потърси далечния удар. След рикошет топката мина опасно над горната греда и излезе в корнер. В 53-ата минута Федерико Валверде отправи удар от далечна дистанция, който беше безкрайно неточен.

Секунди по-късно Хари Кейн се пребори с Начо и Ферланд Менди, навлезе в наказателното поле и шутира в близкия ъгъл, но Андрий Лунин успя да избие. В 55-ата минута Винисиус проби отляво, направи няколко финта срещу Матайс де Лихт и пусна успореден пас към Родриго. Бразилецът успя да изпревари Ерик Дайър и да нанесе удар, но покрай вратата.

В 59-ата минута Конрад Лаймер фаулира Джуд Белингам пред наказателното поле. Родриго изпълни прекия свободен удар и насочи в долния десен ъгъл, но Мануел Нойер блесна със спасяване. Секунди по-късно баварците отнеха топката в полето на домакините, но Джамал Мусиала не успя да комбинира с Лирой Сане.

Реал веднага отговори с пореден пробив на Винисиус отляво. Бразилецът навлезе в наказателното поле и шутира между двама футболисти на гостите и предизвика ново спасяване на Нойер.

Отговорът на баварците не закъсня. В 66-ата минута Алфонсо Дейвис получи от Александър Павлович отляво. Фланговият футболист напредна и подаде към Джамал Мусиала, който без да се бави отправи удар, но Лунин успя да избие в корнер.

В 68-ата минута Байерн поведе. Хари Кейн с безупречен пас намери Алфонсо Дейвис отляво. Канадецът овладя топката, справи се с Ферлан Менди, навлезе в наказателното поле и с магичен шут в далечния ъгъл не остави шансове на вратаря - 0:1.

В 71-ата минута "белите" си помислиха, че са изравнили резултата, но голът беше отменен заради нарушение в атака на Начо. Защитникът изблъска с две ръце Йозуа Кимих при изпълнение на корнер. След това топката се озова в него, а той я продължи, като кълбото срещна крака на Алфонсо Дейвис и влезе във вратата. Реферът Шимон Марчиняк беше привикан от ВАР, изгледа повторение на ситуацията и отмени гола.

В 76-ата минута Джамал Мусиала навърза двама противникови футболисти и пусна към Хари Кейн отляво в наказателното поле. Англичанинът нанесе силен удар от малък ъгъл, но покрай вратата. Шест минути след това резервата Ким Мин-Джае се извиси след центриране от корнер на Йозуа Кимих и нанесе удар, който срещна горната греда. Веднага след това Марчиняк отсъди нарушение в атака.

В 83-ата минута Винисиус изпревари Йозуа Кимих след центриране на Антонио Рюдигер, но нанесе удар над вратата. Две минути след това баварците организираха страхотна контраатака, след като влезлият преди секунди Томас Мюлер се пребори за топката пред собственото си наказателно поле. Ветеранът напредна с топката, но подаде лош пас към Алфонсо Дейвис. Канадецът овладя топката и все пак намери Конрад Лаймер, който от своя страна опита да изведе Александър Павлович сам срещу вратаря, но Лука Модрич изпревари младока и предотврати опасност за Андрий Лунин.

Реал изравни резултата в 88-ата минута след груба грешка на Мануел Нойер. Винисиус получи от Джуд Белингам отляво и отправи удар, с който вратарят трябваше лесно да се справи. Нойер обаче не успя да улови топката, а от това се възползва Хоселу, който от няколко метра нямаше как да сбърка - 1:1.

"Белите" натиснаха след попадението и две минути по-късно топката отново се озова във вратата на Байерн. Защитата на гостите не успя да изчисти добре топката, при което Белингам намери Рюдигер отляво в наказателното поле. Защитникът пусна успореден пас към Хоселу, който засече във вратата. Първоначално попадението беше отменено заради засада. След намесата на ВАР обаче голът беше зачетен.

Дъпбоко в добавеното време при изсипата топка в наказателното поле беше вдигната засада на Мазрауи. Мароканецът свали топката за Матайс де Лихт, който я прати във вратата. Повторенията обаче не убедиха, че крайният бранител е зад отбраната.