Олимпиакос се класира на финала в ЛК след нов успех над Астън Вила

10 Май 2024 00:18
Олимпиакос се класира на финала в ЛК след нов успех над Астън Вила Снимка: БГНЕС/EПA

Олимпиакос достигна до финалния двубой в тазгодишната кампания в турнира Лига на конференциите. Това се случи, след като грандът от южната ни съседка се разправи по категоричен начин с английския Астън Вила и с общ резултат 6:2 ще играе в последния двубой. В реванша, провел се в Пирея, Олимпиакос взе чист успех с 2:0 след две попадения в двете полувремена от Аюб Ел Кааби и по този начин ще се опитат да вземат първи европейски трофей в своята история.

На финала Олимпиакос ще се изправи срещу Фиорентина, но прелюбопитен факт е, че финалният двубой ще се играе в Атина. Стадион „Агия Софа“ ще приеме последния дуел в турнира, като арената е дом на големия съперник – АЕК Атина, а дистанцията между „Йоргос Караискакис“ и стадиона на „жълто-черните“ е 14 километра.

Астън Вила пък не успя да превъзмогне себе си и не успя да обърне хода на събитията след първия мач на „Вила Парк“, загубен причудливо с 2:4. В двата мача пък Ел Кааби се отчете с цели пет гола във вратата на отбора, ръководен от Унай Емери.

В самото начало на двубоя Карлош направи грешка, която даде възможност на Чикиньо, но той стреля встрани отблизо. След това Астън Вила пое контрола и наложи натиск, а домакините чакаха възможности за контраатака. При едва второто си нападение в мача обаче гръцкият тим сложи точка на всички надежди на Вила за обрат. Поденсе получи дълго диагонално подаване, опита едно центриране, което бе пресечно, след което топката се върна към него. Той задържа търпеливо в наказателното поле, изчаквайки Кини, след което пусна вляво към бранителя, който веднага центрира ниско. Ел Кааби бе оставен сам и засече, вкарвайки четвъртия си гол във вратата на английския тим.

Вила продължи много повече да владее топката, но това не носеше нищо. В 24-ата минута Макгин центрира опасно отляво, а Рецос се хвърли и пресече, което бе важна, но рискована намеса, защото за малко бранителят не си отбеляза автогол.

В 37-ата минута Мартинес спаси удар от дистанция на Фортунис, а четири минути след това Вила пропусна добра ситуация, след като Кеш не успя да достигне ниско центриране на Бейли.

Реално най-добрата възможност за гостите преди почивката дойде едва в добавеното време на първата част, но Цолакис спаси хубав изстрел на Диаби от границата на наказателното поле, след който имаше и лек рикошет.

В 50-ата минута Астън Вила организира добра атака, отляво Леон Бейли проби и центрира към Оли Уоткинс, който от точката за дузпата засече с глава, но над вратата.

В 51-вата минута Фортунис нанесе анемичен удар от средна дистанция, който бе уловен безпроблемно от Емилиано Мартинес.

Час игра след началото на мача Астън Вила имаше нов шанс за гол. Току появилият се от резервната скамейка Йон Дуран проби по левия фланг и стреля към близкия ъгъл, но вратарят изби. Две минути след това при центриране от корнер Езри Конса бе най-съобразителен в наказателното поле и стреля с глава, но над вратата.

В 78-ата минута гол на Олимпиакос вкара втори гол! Вратарят Цолакис изрита топката силно напред към Ел Кааби, който се откъсна очи в очи с Емилиано Мартинес и с шут в близкия ляв ъгъл прати топката в мрежата. Първоначално голът не бе признат заради засада, но след преразглеждане с ВАР се видя, че такава нямаше - 2:0!

Астън Вила опита да стигне до гол в заключителните минути, но защитата на Олимпиакос удържа. В добавеното време Оли Уоткинс засече опасно с глава дълго подаване, но Цолакис бе заел добра позиция и изчисти в корнер.