Саутхямптън надделя над Лийдс и Илия Груев и се завърна в Премиър лийг

26 Май 2024 19:18

Саутхемптън ще играе във Висшата лига през следващия сезон! „Светците“ се наложиха над Лийдс Юнайтед с 1:0 на „Уембли“ във финалния плейоф за влизане във Висшата лига. Единственото попадение в срещата бе реализирано от Адам Армстронг в 24-ата минута.

Българският национал Илия Груев-младши изигра пълни 90 минути за своя тим, който обаче не успя да спечели „най-скъпия мач във футбола“ и през следващия сезон ще играе отново във второто ниво на английската футболна пирамида – Чемпиъншип.

Лийдс започна по-добре, като Груев се опитваше да бъде активен и в предни позиции. Ньонто оправи първия точен удар в осмата минута, но той не беше проблем за Маккарти. В 11-ата минута Саутхамптън организира първа опасна контра. Армстронг се измъкна на ръба на засада, но ударът му бе блокиран. в 13-ата Смолбоун стреля от фаул, но Мелие внимаваше и изби в корнер.

“Светците” започнаха да играят все по-уверено и в 24-тата минута излязоха напред. Даунс намери Смолбоун, който с едно докосване изведе Адам Армстронг. Голмайсторът на Саутхамптън стреля в далечния ъгъл за 0:1. Това бе четвърти гол на нападателя в мачовете срещу Лийдс през този сезон.

В края на полувремето “белите” се настаниха в половината на Саутхамптън, но така и не успяха да създадат сериозна опасност пред вратата на Маккарти. Нещо повече - в 45-ата минута, “светците” можеха да стигнат до втори гол. Смоулбол центрира от фаул в наказателно поле към Армстонг, който се обърна и стреля през краката на съперник към далечния ъгъл, но Мелие се разтегна максимално и изби.

В 49-ата минута Лийдс организира най-доброто си нападение, като Джо Родън стреля след индивидуален пробив, но бе блокиран, а след това Съмървил имаше възможност от границата на наказателното поле да отправи удар, който премина много близо до левия страничен стълб на Саутхемптън.

В 68-ата минута "светците" можеха да удвоят резултата след грешка на Лийдс при разиграването. Сам Едози бе изведен по превъзходен начин и бе очи в очи с Мелие, но не успя да уцели вратата след неточния си завършващ удар.

В 84-ата минута Даниел Джеймс размени страхотно двойно подаване със свой съотборник в противниковото наказателно поле, като накрая уелският национал отправи снаряд с десния крак, който се отби от напречната греда.

В четвъртата минута на добавеното време отново Дан Джеймс бе най-острият футболист за Лийдс, като офанзивният играч опита удар в далечния ъгъл, но МакКарти внимаваше и изби встрани.