Силвия Рашкова постави впечатляващ рекорд в свободното гмуркане

11 Юни 2024 09:34

 

Бургазлийката Силвия Рашкова постави впечатляващ рекорд. Тя стана първата българка, гмурнала се до дълбочина от 60 метра на един дъх. Това се случи преди броени дни по време на състезанието Freedom Depth Games AIDA в Ларнака, Кипър. Там Силвия Рашкова постави 3 нови национални рекорда по свободно гмуркане.

Освен това спечели първо място във всички три дисциплини при жените, за да оглави безапелационно генералното класиране. Силвия Рашкова, която е сертифициран инструктор по гмуркане, притежава вече 8 национални рекорда при жените.

Тя гостува в „Денят започва“ по БНТ, където разказа повече за тренировките по гмуркане и за самото състезание, което се оказва доста скъпо удоволствие.

„Гмуркане на дълбочина от 60 метра на един дъх се задържа с много тренировки, специално за тази дълбочина. Истината е, че на един дъх всеки може да се гмурка, защото това е много естествено за нас като хора. Ние преди да се появим на този свят изкарваме близо 9 месеца в утробите на майките си и водната среда е първата ни такава. Имаме вроденото чувство към водата, много закърнели рефлекси в нас, които повечето хора не знаят. Ние всъщност ги тренираме и научаваме други неща“, поясни бургазлийката.

„Да, миналата година също поставих национален рекорд отново на същото място. Това състезание тази година беше продължение на миналогодишното, тъй като миналата година за първи път влизах в дълбочинно състезание. Тази година успях да отделя повече време за тренировки. Бях в Египет, за да мога да адаптирам тялото си към такива дълбочини. Имах травми точно преди самото състезание. Реших да отида, всичко завърши положително и точно по план“, каза още тя.

„Следващата цел е да продължа да тренирам. Ние нямаме подходящи условия, за да тренираме на такива големи дълбочини. В България самото море става твърде студено, няма близка дълбочина до брега, което възпрепятства лесното гмуркане. Самото състезание е много скъпо удоволствие. Ако искаме да практикуваме просто за удоволствие, можем да влезем във водата с най-елементарната екипировка. Подготовката за такова състезание е много скъпо. Самият факт, че трябва да стигна до Египет, да прекарам 2 месеца там, да платя, за да мога да тренирам с хора, които са подготвени за тези дълбочини“, заяви Рашкова.