Украйна с важен успех над Словакия

21 Юни 2024 18:00

Националният тим на Украйна постигна важна победа над Словакия с 2:1 в мач от втория кръг на група ''Е''. Срещата между двата отбора се проведе в Дюселдорф.

Словаците поведоха в резултата в 17-ата минута чрец Иван Шранц. Украинците направиха пълен обрат през втората част след попадения на Микола Шапаренко (54') и Роман Яремчук (80').

Украйна се намира на третата позиция в класирането с 3 точки, докато Словакия е на второто място със същия актив.

В следващия кръг украинците ще премерят сили с Белгия, а словаците ще се изправят срещу Румъния.

Срещата започна по познатия за двата тима стил, в който играчите на Серхий Ребров опитваха да задържат топката, а словаците да атакуват, когато получат възможност. Именно по този начин те пропуснаха две великолепни положения само в рамките на няколко секунди след десетина минути игра. Първо Лукаш Хараслин направи отличен пробив, справяйки се с двама играчи в жълто, след което отправи удар, спасен от Анатолий Трубин. Вратарят трябваше да се намесва решително секунди по-късно, когато центриране достигна до голмайстора от първата среща Иван Шранц, но той отблизо не успя да порази вратата.

Стражът трябваше да прави трето спасяване малко след изминаването на четвърт час игра, когато прати изстрел от фал в корнер. Именно след този ъглов удар обаче украинците капитулираха, след като центрирането прескочи Олександър Зинченко и достигна Шранц, който отблизо реализира за 1:0. Това бе пето попадение за него с екипа на националния отбор на Словакия и второ такова на тези европейски финали, след като той донесе успеха и над Белгия в първата среща.

След попадението футболистите на Франческо Калцона започнаха да владеят доста по-спокойно топката и да опитват с малко по-висока преса да стопират организацията на играта на украинците, които изглеждаха стъписани. Играчите в жълто достигнаха до първото си малко по-интересно положение чак в 28-ата минута, когато Михайло Мудрик успя да влезе в наказателното поле и да се справи с Милан Шкриняр, но бе блокиран от Петер Пекарик. Възпитаниците на Серхий Ребров проведоха нова отлична атака в 34-ата минута, когато първо именно Довбик бе изведен в добра позиция зад гърба на отбраната и подаде към Ярмоленко, но неговият опит бе блокиран. В последвалата ситуация пък Олександър Тимчик стреля в дясната греда. Натискът на играчите в жълто продължи да се усилва и малко след това отляво Мудрик надбяга Вавро и се озова сам срещу Мартин Дубравка, но вратарят реагира добре.

Украйна успя да изравни резултата в 54-ата минута. Словаците загубиха топката в половината на съперника, а украинците направиха бърза контраатака, в чиято основа бе Михайло Мудрик. Олександър Зинченко подаде в наказателното поле на Словакия към Микола Шапаренко, който с удар от точката на дузпата прати топката във вратата на Мартин Дубравка.

Украйна можеше да обърне развоя на мача в 73-ата минута. Украинците организираха контраатака, при която Роман Яремчук се забави твърде много с подаването и Михайло Мудрик не бе в добро положение, но все пак стреля, а топката срещна десния страничен стълб на вратата на Мартин Дубравка.

Украйна логично обърна развоя на мача с оглед показаното през второто полувреме. Микола Шапаренко намери с отличен извеждащ пас Роман Яремчук зад гърба на отбраната на Словакия. Яремчук се измъкна от опеката на Милан Шкриняр, след което излезе сам срещу Мартин Дубравка и чукна топката покрай вратаря на Словакия. Шкриняр се опита да изчисти топката, но тя вече бе преминала голлинията - 1:2.