Португалия разби Турция и се класира за 1/8-финалите на Евро 2024

22 Юни 2024 20:56

Националният отбор на Португалия постигна убедителна победа над Турция с 3:0 в двубой от втория кръг на група ''F''. Мачът между двата тима се проведе в Дортмунд.

Португалците откриха резултата в 21-ата минута, когато Бернардо Силва успя да се разпише. Седем минути по-късно Самед Айкадин си отбеляза автогол. Бруно Фернандеш оформи крайното 3:0 в 56-ата минута.

''Мореплавателите'' събраха актив от 6 точки и така спечелиха групата си. Турците са на второто място с 3 пункта.

В следващия кръг Португалия ще се изправи срещу Грузия, а за Турция предстои сблъсък с Чехия.

Срещата започна добре за футболистите на Винченцо Монтела, като първата по-сериозна ситуация бе именно пред вратата на Диого Коща. В 7-ата минута Керем Актюроглу направи сериозен пропуск.

Бернардо Силва откри за "мореплавателите" в 21-ата минута след добра атака отляво. В крайна сметка футболистът на Манчестър Сити бе оставен сам в наказателното и успя да стигне до топката, след което я прати в мрежата на Алтай Байъндър.

Седем минути след това авансът на Португалия стана 2:0 след комичен автогол на турците. Самет Акайдън върна топката назад към Алтай Байъндър, но двамата не се разбраха и кълбото влезе във вратата на Турция.

В края на първото полувреме мачът леко се изнерви, като за последните пет минути съдията Феликс Цвайер даде четири жълти картона и общо пет в цялото първо полувреме.

В 56-ата минута "мореплавателите" отбелязаха трети гол. Кристиано Роналдо бе изведен по прекрасен начин. Капитанът на Португалия не показа егоизъм и вместо сам да завърши атаката, подаде към Бруно Фернандеш, който отбеляза на празна врата.

С това голово подаване Кристиано се превърна в играча с най-много асистенции на Европейски шампионат. Португалецът вече е със 7, като изпревари чеха Карел Поберски.

Последваха спокойни минути, а в 70-ата минута желанието на феновете на Турция се изпълни, след като Арда Гюлер най-накрая се появи в игра.