Белгия надви Румъния и завърза най-интригуващата група

22 Юни 2024 23:57

Националният тим на Белгия надделя с 2:0 над Румъния в среща от втория кръг на група ''Е'' на Евро 2024. Двубоят между двата отбора се проведе в Кьолн.

За ''червените дяволи'' се разписаха Юри Тилеманс (2') и Кевин Де Бройне (80').

Така белгийците завързаха още повече интригата в групата, където всички четири отбора имат по равен брой точки – 3.

В следващия кръг Белгия се изправя срещу Украйна, а Румъния ще премери сили със Словакия.

“Червените дяволи” започнаха вихрено сблъсъка с първия съдийски сигнал. Те наложиха много висока преса и още в първите секунди, което доведе до грешки на северните ни съседи. Именно при една такава неточност топката бе пратена към Ромелу Лукаку на границата на пеналта, той в типичен за него стил гардира и намери Юри Тилеманс, който с много силен удар откри резултата за 1:0.

Футболистите на Румъния отговориха с последователни корнери пред вратата на своя противник. При второто изпълнение централният защитник Раду Драгушин стигна до топката с глава, но Кун Кастеелс направи добро спасяване. Белгийците постепенно отново овладяха топката и се настаниха трайно пред наказателното поле на Флорин Ница. В 12-ата минута именно вратарят увисна при едно центриране, но зад гърба му бранител в жълто изчисти. Две минути по-късно Жереми Доку намери Лукаку в наказателното поле, но изстрелът му бе блокиран от Драгушин. В 18-ата минута Кевин де Бройне намери Доди Лукебакио в изключително изгодна позиция, но вратарят на Ница се намеси добре и изби в корнер.

В тези минути белгийците успяваха да се настанят все по-дълбоко в половината на румънците и да ги притиснат. Те изнасяха топката с трима в отбрана и използвайки цялата ширина на терена, което не даваше възможност за северните ни съседи да демонстрират своята компактност. Жереми Докю стреля опасно след половин час игра, но отново стражът Ница го спря. До края на първата част футболисти на Белгия още на няколко пъти влизаха много опасно в наказателното поле, но защитници на Румъния ги блокираха. В края на редовното време пък възпитаниците на Едуард Йорданеску отправиха нов удар с глава.

Румънците организираха добра контраатака в 48-ата минута. Валентин Михъила навлезе в наказателното поле на Белгия и стреля, но над напречната греда в аут.

Кевин Де Бройне получи по-голямо пространство пред наказателното поле на Румъния в 52-ата минута, от което веднага се възползва и стреля, но встрани от левия страничен стълб на вратата на Флорин Ница.

Седем минути по-късно Андрей Рациу имаше много добра възможност да се възползва от неточност в белгийската защита, но вездесъщият Ян Вертонген се намеси с решаващо и успя да му отнеме топката.

Трети гол на Ромелу Лукаку не бе зачетен на Евро 2024. В 63-ата минута Кевин Де Бройне пусна перфектен извеждащ пас към Лукаку, който излезе сам срещу Флорин Ница и прати топката му в долния десен ъгъл на вратата. След намесата на ВАР бе отсъдена засада на Лукаку при подаването на Де Бройне към него и попадението не бе зачетено.

Лукаку направи нов много сериозен пропуск в 66-ата минута. Нападателят получи топката в наказателното поле на Румъния, освободи се от един защитник и стреля, но Флорин Ница се намеси и спаси.

Румънците направиха много голям пропуск в 68-ата минута. Денис Ман излезе сам срещу Коен Кастелс и стреля, но белгийският вратар се отличи с впечатляващо спасяване.

Белгия поведе с 2:0 в 80-ата минута. Коен Кастелс изрита топката напред от своето наказателното поле. Защитата на Румъния действа много разконцентрирано, топката стигна до Кевин Де Бройне, който бе сам срещу Флорин Ница и не пропусна да се разпише.

Три минути по-късно Леандро Тросар получи добър пас в наказателното поле на Румъния, но вместо да стреля реши да подава към Ромелу Лукаку на празна врата, но топката не стигна до нападателя, защото беше пресечена.

Румъния можеше да намали своя пасив в 85-ата минута. Вут Фаес рискува излишно в наказателното поле на Белгия и бе надигран от Денис Алибек, който му отне топката и стреля, но Коен Кастелс се намеси и спаси.

Пред Ромелу Лукаку се откри нова възможност в 89-ата минута, но Флорин Ница отново спаси удара му.