Георги Донков: Правим малки крачки в правилната посока, Испания играе най-добре

02 Юли 2024 18:21

Помощник-треньорът на националния отбор на България Георги Донков даде интервю пред Sportal.bg в Дюселдорф. Той прогнозира, че Испания ще спечели Евро 2024 и обърна внимание на предстоящите мачове на България в Лига на нациите. Ето какво сподели бившият футболист на Левски, ЦСКА, Бохум и Кьолн:

"Единият поток на Евро 2024 е доста тежък. Европейското първенство е интересно, макар моите очаквания да бяха по-големи. Надявам се най-добрите мачове да предстоят. Футболът вече е държавна политика, Германия има свои социални проблеми, в момента техният национален отбор е като отдушник за нацията им. В Катар замесиха германците в политически диалог, сега са концентрирани изцяло върху футбола. Имат млади таланти, които са покрай опитни играчи като Кроос, Гюндоган. Ще видим какво ще стане срещу Испания.

Контролните мачове със Словения и Румъния не бяха в удобен момент за нас, защото нашите футболисти чакаха почивката след клубния сезон, а не се готвеха за Евро 2024. Играхме добре, но не трябва да отиваме в крайности. Нашият екип работи за малки крачки в правилната посока. През есента идват различни мачове, където трябва да печелим. Успяхме да неутрализираме офанзивната линия на Словения и Румъния, важно е нашите футболисти да имат самочувствие.

Добри отбори ни чакат в Лига на нациите. Беларус е здрав отбор, руска школа, разчитат много на прехода, ще ги анализираме добре. Както и Северна Ирландия, и Люксембург, които се развиват много в последните години - загубиха баража за Евро 2024 от Грузия. Трябва да се подготвим добре. Нормално е българските фенове да са разочаровани, че България не е била дълго време на голям форум. С положителни резултати и с раздаване на терена, феновете ще се върнат.

Германия неправи сериозни промени в своя футбол, структурата на детско-юношеския футбол, след Евро 2004. Направиха рязка смяна на политиката, създадоха много спортни училища към клубовете, каквито у нас имахме по мое време, до 90-те години. След това ги затрихме. Нормално е това, което ви прави впечатление, че карат безплатно децата и юношите на тренировки. Те казват, че по четири пъти тренировки в седмица не е достатъчно, защото днес младите не спортуват толкова, колкото едно време. Няма го уличният футбол, децата не са толкова на улицата. През 2002 година Германия игра финал на световното с Бразилия, но в отбора имаше много опитни играчи. После се провалиха 2004-а и смениха политиката. Последваха полуфинали, финали, а през 2014-а станаха световни шампиони. Сега проблемът им е, че нямат характерите от едно време - футболисти като Балак, Ефенберг, Швайнщайгер. У нас трябват промени, трябва ясна методика.

Пожелавам на рождениците Георги Иванов и Илиан Илиев да са здрави и това, което си пожелават да им се случи. Кой ще спечели Евро 2024? Футболното ми мнение е, че трябва да е Испания. Показват много добър футбол. Малките детайли ще решат първенството, помним как Португалия спечели европейското през 2016-а, трудно е да се прогнозира, но испанците играят най-добрия футбол", каза специалистът.