Представиха алманаха ''100 години кану-каяк'' в Пловдив

15 Юли 2024 20:04
Представиха алманаха ''100 години кану-каяк'' в Пловдив Снимка: Plovdivskinovini.bg

Представиха луксозният алманах ''100 години кану-каяк'' в Първо студио на Радио Пловдив. Автори на изданието са журналистите Николай Кръстев и Ани Дончева, които са работили по него в продължение на година и половина. 

Водещ на събитието беше Диян Никифоров, който е зам.-редактор на Радио Пловдив. 

На събитието присъстваха Николай Бухалов (зам.-кмета по спорта на Пловдив, двукратен олимпийски шампион по кану-каяк и председател на федерацията); Ваня Гешева (единственият български спортист със златен, сребърен и бронзов медал в една Олимпиада); Станилия Стаменова (най-добрата ни състезателка в по следните години в спорта); Дамян Дамянов (технически директор на федерация); както и много от легендарните български фигури в кану-каяка. 

Авторите заявиха, че неслучайно представянето на алманаха е в Пловдив, защото градът е дал определено най-много на българското кану. Снимките в алманаха са над 500. В "Залата на славата" са представени 57-те медалисти от големи първенства в кану-каяка.

"Българският кану-каяк заслужава този алманах. Това е изключителен труд и за мен такова нещо наистина не е правено до момента. Аз като председател на федерацията мога да кажа едно голямо благодаря на всички замесени в това издание", заяви председателят на федерацията Николай Бухалов.

"Искам да благодаря на всички, които направиха това факт. Кану-каяка е сред най-добрите спортове в България и заслужава този алманах. Радвам се, че съм част от тези знаменити успехи", заяви трикратната медалистка от Олимпийски игри Ваня Гешева.

Идеята е на федерацията, която това лято отбелязва 100-години организиран кану-каяк. Консултант на творбата е техническият директор Дамян Дамянов, дългогодишен треньор на националния отбор. Три са основните глави в книгата: „Зала на славата“, „Центрове и клубове“, „Федерация“. В първата са групирани и представени 56-те носители на медали от олимпийски игри, световни и европейски първенства за мъже и жени. В изданието са публикувани над 500 снимки, осигурени от „Стартфото“, архива на БТА, както и от личните архиви на клубове и състезатели.