Павел Колев: ЦСКА надигра Лудогорец през първото полувреме, но през второто свършиха физическите им сили

22 Юли 2024 08:29

Спортният журналист и бивш функционер от БФС - Павел Колев, бе специален гост в студиото на Sportal.bg, което проследи мача от първия кръг на efbet Лига между отборите на Лудогорец и ЦСКА - София. “Червените” играха много по-добре от съперника в голяма част от срещата, но пропуските на Хайнц ги лишиха от трите точки. Същото подчерта и Павел Колев, който добави също така, че 31-кратните шампиони са се изчерпали физически през второто полувреме.

"ЦСКА надигра Лудогорец през първото полувреме. С какво и защо не продължи със същото си поведение през второто? Тези два въпроса имат сходни отговори. Надигра Лудогорец с много агресивна игра, с много смела постройка, само с Кареасо в средата на терена при изнасянето на топката пред двойката централни защитници. Много агресивна преса. Висок блок, в който при загуба на топката единият от централните защитници на ЦСКА в зависимост от ситуацията и зоната излизаше, за да бие футболиста на Лудогорец и зад него много добре прибираха другия централен защитник и единия от бековете. Това сработи много добре за ЦСКА през първото полувреме, отборът владееше повече топката. Истинско чудо и липса на късмет, както и на умение, че не поведе в резултата отборът на Стипич", каза Колев.

Бившият спортен директор на Левски и Локомотив (Пловдив) също така говори за качествата на някой отделни футболисти като Божидар Чорбаджийски, който също имаше добра вечер.

"Много силно представяне според мен на Чорбаджийски - много добре като характер, като агресия. Разбира се, не му стигна самочувствие в някои ситуации, за да нанесе поне удар, голов удар, с който да затрудни Серджио Падт. И разбрахме защо Скаршем от едната страна и Хайнц от другата бяха избрани вместо типични крила. Защото помагаха повече в защита. Това сработи наистина много добре за ЦСКА през първото полувреме, но изисква много физически усилия, много тичане, което по принцип в съвременния футбол 90 минути аз не се сещам за отбор, който може да го направи", добави Колев.

Бившият функционер направи и анализ на тактическата постройка на "червените", които според него след прибирането си през втората част са дали повече пространства на Лудогорец.

"Това е един от начините да спреш Лудогорец. Разбира се рисков, защото, когато изнасяш по този начин топката с един опорен халф, ако сбъркаш паса, или някой от централните защитници сбърка паса по лнията и този пас бъде пресечен при висок блок има много празно пространство отзад зад гърба ти и тези бързи футболисти, с които разполага Лудогорец не е никак лесно да се реагира. На ЦСКА им се получи през първото полувреме, но през второто точно поради факта, че най-вероятно и самият Стипич знае, че физическите им сили ще свършат в един момент, а то се и видя, че е така ги прибра на среден блок и вече на среден блок се играе трудно срещу Лудогорец. Има повече пространство, вие видяхте, че през първото полувреме Пьотровски започна зад нападателя и в 20-25-30 минута започна да слиза между централните защитници - между Вердон и Кутулуж - защото Лудогорец не можеше да изнесе топката", каза още Колев.