Любопитни факти от първия кръг на Серия ''А''

21 Авг 2024 12:32

Новият сезон в италианската Серия ''А'' започна, а тук ще ви представим някои любопитни факти от изиграните мачове от първия кръг на първенството:

От сезон 2018/19 Кристиано Бираги е вкарал осем попадения от преки свободни удари, повече от всеки друг футболист в Серия ''А'' (изпреварвайки Сергей Милинкович-Савич със седем). Капитанът на Фиорентина донесе точката на ''виолетовите'' срещу Парма (1:1).

Преди равенството на Интер срещу Дженоа (2:2) в събота, носителите на титлата спечелиха първия си мач за сезона в 12 от предходните 13 кампании в Серия ''А'' - само Ювентус през 2015/16 не успя да направи това в този периода.

Дженоа завърши наравно в първия си домакински мач от един сезон в Серия ''А'' за първи път септември 2011 г. (2:2 срещу Аталанта)

Емполи завърши наравно в първия си мач от сезона в Серия ''А'' за първи път в своите 17 участия в надпреварата. Тосканци записаха нулево равенство срещу Монца на своя стадион в събота.

Монца остана непобеден в първия си двубой от сезона в първенството за първи път в историята си - в предишните два те допуснаха загуби от Торино с 1:2 през 2022/23 и от Интер с 0:2 през 2023/24.

Милан завърши при равен резултат в откриването на сезона в Серия ''А'' за първи път от 2011/12 (2:2 у дома срещу Лацио). Любопитното е, че и сега става въпрос за равенство при резултат 2:2, след като ''росонерите'' стигнаха до този резултат след два късни гола срещу Торино в събота.

Дуван Сапата отбеляза седмото си попадение срещу Милан в Серия ''А''.

Рикардо Орсолини е вторият футболист на Болоня, който вкарва гол в 7 различни сезона в Серия ''А'' през последните 50 години (след Карло Нерво - 7 между 1996/97 и 2003/04). Неговият ''рособлу'' обаче не успя да победи Удинезе в неделя, след като срещата между двата тима завърши при резултат 1:1.

За първи път в кариерата си Антонио Конте загуби първия си двубой за сезона като треньор в Серия ''А'' - преди това записа пет победи и едно равенство. Наполи на Конте допусна тежка загуба от Верона с 0:3 като гост в неделя.

Преди Даниел Москера, който вкара 2 гола на Наполи при победата на Верона с 3:0, последният футболист на ''мастифите'' с две попадения в дебюта си беше Лука Тони срещу Милан на 24 август 2013 г.

Каляри, който записа нулево равенство срещу Рома, не е допуснал гол в първия кръг в два поредни сезона в Серия ''А'' за първи път от 2009/10 и 2010/11.

Рома не успя да отбележи гол в Серия ''А'' за първи път от 1 април (0:0 срещу Лече, също далеч от дома).

Голът, който Магнус Кофод Андерсен от Венеция вкара срещу Лацио в 02:41, е най-бързото попадение допуснато от ''римските орли'' в първия кръг на първенството, откакто Оpta събира данните (сезон 2004/05).

Валентин Кастеянос, който се разписа при успеха на Лацио над Венеция с 3:1, вкара първото си попадение още в първия кръг на първенството. Миналия сезон той отбеляза първия си гол в седмото си участие (също на ''Олимпико'').

Аталанта спечели първия си мач за сезона във всички последни седем първенства (от 2018/19), винаги като гост и отбелязвайки поне два гола във последните шест случая. Припомняме, че ''Ла Деа'' се наложи с категоричното 4:0 над Лече в понеделник.

Джан Пиеро Гасперини стана петият треньор, преминал границата от 550 точки в Серия ''А'' начело на един и същ отбор след Еленио Ерера, Карло Анчелоти, Масимилиано Алегри и Джовани Трапатони. Той вече има 552 пункта начело на ''бергамаските''.

Ювентус е отборът, който е спечелил най-много мачове в първия кръг в историята на Серия ''А'': 60, включително осем победи в последните девет откриващи мача. ''Бианконерите'' надделяха над новака Комо с 3:0 в понеделник.

Самуел Мбангула (20 години и 216 дни) е най-младият белгийски футболист, успял да отбележи гол в Серия ''А''. Той е и първият белгийски играч, отбелязал за Ювентус в надпреварата.