Без победител в голямото дерби между Ман Сити и Интер, вратар закопа Жирона срещу ПСЖ

19 Сеп 2024 00:00

Отборите на Манчестър Сити и Интер не оправдаха прогнозите за зрелищен мач в Шампионска лига. В първи сблъсък от основната схема на турнира двата тима не успяха да излъчат победител, завършвайки при равенство 0:0.

Маркус Тюрам получи добра възможност в 5-ата минута, но ударът му завърши в ръцете на Едерсон.

В 19-ата минута след центриране в наказателното поле на Интер, Ерлинг Холанд се измъкна от опеката на Франческо Ачерби и стреля с глава, но Ян Зомер спаси.

Десет минути по-късно домакините сами си създадоха сериозни главоболия и бяха много близо до това да инкасират нелеп гол. Едерсон бе на косъм да сгреши фатално, след като не успя да изчисти добре топката и тя попадна в Дармиан, който не се поколеба и за миг да обстрелва празната врата на Сити. Йошко Гвардиол обаче бе заел точната позиция и с глава успя да изчисти в корнер.

Маркус Тюрам направи много сериозен пропуск в 41-ата минута. Французинът получи добър пас в наказателното поле на Манчестър Сити, но ударът му бе много разочароващ и топката излезе в аут.

Ян Зомер се намеси изключително решаващо в 43-ата минута. Кевин Де Бройне получи отличен пас от Джак Грийлиш в наказателното поле на Интер и бе сам срещу Зомер, но ударът му бе отразен от швейцарския вратар на "нерадзурите".

Едерсон се намеси много убедително в първата минута на добавеното време на първата част. Карлос Аугусто получи подаване в наказателното поле на Манчестър Сити и стреля от малък ъгъл, но Едерсон се намеси и изби в корнер.

В 69-ата дойде и най-чистата ситуация за Манчестър Сити от началото на двубоя. След атака отляво и комбинация между Гюндоган и Джак Грийлиш, топката стигна до Фил Фодън, който се намираше на около десетина метра фронтално срещу вратата. Англичанинът стреля силно с десния крак, но право в ръцете на Ян Зомер.

Секунди по-късно Фодън отново имаше шанс да стреля, но този път не бе точен.

Хенрих Мхитарян също имаше отличен шанс да открие резултата. Точно четвърт час преди края, след пробив отдясно, топката бе центрирана в наказателното поле на домакините, където няколко играчи се разминаха с коженото кълбо. Топката все пак стигна до Мхитарян, който стреля без подготовка, но над вратата.

В заключителните минути Родри и Фил Фодън имаха възможности да обстрелват вратата на „нерадзурите”, но и те нямаха късмет пред гола.

Дълбоко в добавеното време Илкай Гюндоган пропусна „златен” шанс, стреляйки с глава от границата на вратарското поле, но в аут.

 

Пари Сен Жермен победи с 1:0 на Жирона в първия си мач от основната фаза на Шампионската лига. Френският гранд стигна до успеха изключително драматично. След една дузина пропуски, домакините дочакаха груба грешка на вратаря на испанския тим Пауло Гасанига в последните секунди на редовното време, за да грабнат трите точки.

Мачът в Париж започна с масиран домакински натиск, като ПСЖ създаде няколко положения пред вратата на Пауло Гацанига.

В 12-ата минута опасен удар на Уорън Заир-Емери след пас на Ашраф Хакими бе блокиран и топката излезе извън очертанията на терена, а минута след това Марко Асенсио прати топката покрай левия страничен стълб на вратата на гостите.

Постепенно Жирона успя да притъпи натиска на домакините и да потърси нападения към вратата на Матвей Сафонов.

Чистите положения пред двете врати обаче, бяха малко и след първите 45 минути голове не паднаха.

В 51-ата минута Гасанига не се намеси убедително след центриране на Хакими, но негов съотборник реагира бързо и изчисти. Гостите действаха със самочувствие и атаките им не бяха никак безопасни. В 54-ата минута Коло Муани изведе Дембеле на скорост, но крилото позволи на Ладислав Крейчи да го настигне и да избие топката от краката му с рискован шпагат в наказателното поле.

В 57-ата минута Дембеле влезе от десния фланг към центъра и шутира, но Гасанига внимаваше. Малко по-късно при идентична ситуация френският национал нацели гредата. Луис Енрике освежи състава си с включването на Канг-Ин Лий, Жоао Невеш и Дезире Дуе. Домакините почти не излизаха от половината на Жирона, но не можеха да преодолеят отбранителния вал на каталунския тим. В 71-ата минута Коло Муани стреля опасно с глава, но на сантиметри от целта. Последва и хубав рейд на Хакими по дясното крило, но нямаше кой да засече подаването му.

В 78-ата минута Хакими шутира от пряк свободен удар, но високо над напречната греда. След това пък изстрел на Коло Муани беше отклонен в корнер. Пред нападателя се откри още един шанс в 82-ата минута, но топката отново не пожела да влезе във вратата. Хакими също пропусна очи в очи с Гасанига, стреляйки в него.

Настойчивостта на ПСЖ даде резултат в 90-ата минута, когато Нуно Мендеш получитопката на лявото крило и нахлу към наказателното поле. Последва изстрел по земя, при който Гацанига опита да улови топката, но тя мина между ръцете и краката му и влезе в мрежата му - 1:0 за ПСЖ!