Нова камера с магма е открита под подводния вулкан Колумбо до Санторини

31 Ян 2023 05:01

Нова камера с магма, открита под подводния вулкан Колумбо, близо до гръцкия остров Санторини, това е спяща заплаха, казват учените, дори да се смята, че изригването не се очаква веднага, пишат "Кийп толкинг Грийс" и "Гардиън".

Това бе обявено в скорошна статия, публикувана в списанието Geochemistry, Geophysics, Geosystems от екип учени, ръководени от Кайетан Храпкевич от Департамента по науки за Земята в Imperial College London, съобщи news.bg.

Магмената камера е идентифицирана на дълбочина 2-4 км под морското дъно благодарение на изследване за първи път със сеизмични вълни и томографски методи от ново поколение. Формата на камерата наподобява гъба, по-тънка в основата и по-широка на върха.

Учените смятат, че камерата може да е ключова за разбирането на интензивната сеизмична активност от 2006-07 г. и 2011-12 г. в този регион на гръцката вулканична дъга.

Земетресенията изглежда са свързани с нарастващи количества магма, издигащи се от по-големи дълбочини към камерата. Използвайки техника за изследване на сеизмичните вълни, изследователите разкриха неизвестна преди това магмена камера под подводния вулкан Колумбо.

Подводният вулкан, чието смъртоносно изригване покоси живописния гръцки остров Санторини преди почти 400 години, има нарастваща, невиждана досега магмена камера, която може да подхранва друго масивно изригване през следващите 150 години, установява ново проучване.

На около 7 километра от Санторини, на 500 метра под повърхността на океана, се намира вулканът Колумбо.

Колумбо е един от най-активните подводни вулкани в света и според исторически сведения последното му изригване през 1650 г. сл. Хр. е убило най-малко 70 души.

 

Проучването, публикувано в списание Geochemistry, Geophysics, Geosystems, разкри, че неоткритата досега магмена камера, растяща под вулкана Колумбо, може да доведе до ново изригване, като по този начин застраши жителите и туристите на Санторини.

Подводните вулкани се наблюдават точно както техните копия на сушата, но тъй като подводните сеизмометри са трудни за инсталиране, те са по-малко, което означава, че учените разполагат с по-малко данни за подводните вулкани. В опит да преодолеят този проблем, изследователите решиха да опитат различна техника, за да изучат вътрешната механика на Колумбо.

Учените са използвали метод, наречен пълна инверсия на формата на вълната, който използва изкуствено произведени сеизмични вълни, за да създаде изображение с висока разделителна способност, показващо колко твърда или мека е подземната скала.

"Инверсията с пълна форма на вълната е подобна на медицински ултразвук", каза в изявление съавторът Микеле Паулато, вулканолог от Imperial College London. "Той използва звукови вълни, за да изгради изображение на подземната структура на вулкан."

Сеизмичните вълни се движат с различна скорост през Земята в зависимост от твърдостта на скалата, през която преминават. Например, вид сеизмична вълна, наречена П-вълна, се движи по-бавно, ако скалата е по-скоро като течност, като магма, отколкото през втвърдена скала. Събирайки данни за скоростта на сеизмичните вълни, преминаващи през земята, изследователите могат да получат представа къде се образува магмата".

Докато са на борда на изследователски кораб, плаващ близо до вулкана, изследователите стрелят с "въздушна пушка", която създава сеизмични вълни в земята.

 

Данните от сеизмичните записи показват значително намаляване на скоростта под вулкана, което показва наличието на магмена камера, а не просто твърда скала. По-нататъшни изчисления разкриха, че магмената камера нараства със скорост от 4 милиона кубични метра годишно от изригването през 1650 г.

Сега камерата съдържа приблизително една трета от 1,4 кубични километра магма, установи екипът.

Според първия автор на изследването, обемът на магмата може да достигне приблизително половин кубична миля 2 кубични километра през следващите 150 години. Това е изчисленото количество магма, изхвърлена от Колумбо преди близо 400 години.

Друга група изследователи на борда на изследователския кораб Joides Resolution пробиват седименти около Колумбо, за да реконструират историята на изригването му през последните няколко милиона години. Освен всичко друго, те се надяват да разберат връзките между земетресенията и вулканите в този регион и да проучат влиянието на промяната на морското равнище върху размера и честотата на изригванията.

Main Menu