Гласуването в Турция приключи: Очертава се катастрофална загуба на партията на Ердоган

31 Мар 2024 20:24

 

Приключи гласуването на местните избори в Турция. То протече в спокойна атмосфера, с изключение на отделни инциденти, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер и пожела бързо възстановяване на тези, които са пострадали при тези инциденти. Започна процесът на отваряне на урните и преброяване на бюлетините, обяви още Йенер.

Първите данни от гласуването на 26% от вота на хората в Турция показва, че главната опозиционна партия Републиканската народна партия (CHP) води на изборите в много градове и области. Кандидатите на партията на новия лидер Йозгюр Йозел води в цяла Западна Турция и егейското крайбрежие, както и черноморското крайбрежие до Синоп. Партията на президента Реджеп Ердоган води само в Сакарая и Коджаели. В Анадола АК партия запазва линията в централната част на страната от Испарта до Ерзурум. В Йозгат води независимият кандидат Казим Арслан пред кандидатите на управляващия блок. 

В Истанбул при 54% изброени бюлетини сегашният кмет Екрем Имамоглу води с 50.12% срещу кандидата на президента Реджеп Ердоган Мурат Курум (AK партия) с 41,17%. 17 квартала на мегаполиса на европейската част ще имат кметове от опозицията, а 7 ще са на управляващата партия. В азиатската част на Ердоган взема едва 3 квартала, а 10 са на опозицията. Резултатите са удар по имиджа на Ердоган.

В Одрин кандидатът на опозицията Филиз Акин води с 48:41% на кандидатката на АК партия. В европейската част до последния глас ще е битката за Къркларели (Лозенград), където при 75% от изброените бюлетини сегашният кмет от опозицията Мехмет Кесимоуглу (CHP) губи с 200 гласа (40.3%:39.8%) от кандидата на Партията на националистическото действие(MHP) Дерия Булут.  В столицата на опозицията Измир, кандидатът на CHP Кемил Тугай води с 10% на кандидата на АК партия. Сегашният кмет на турската столица Анкара Мансур Яваш води с 25% на своя опонент от партията на Ердоган.

Прокюрдската партия DEM Parti взима 11 областни града ((Диаребекир, Ван, Батман, Мардин, Тунчели и други), което е почти цялата Западна гранична част на Турция.
Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган призова в социалната мрежа Екс гражданите "да не напускат избирателните секции, докато не бъде преброен и последният глас и не бъдат финализирани резултатите, за да защитят волята на народа."  От десетте най-големи града в Турция AK партия има отчетлива преднина само в три и те са традиционни крепости: Газиантеп (на юг) и Кайсери и Коня (в Централния Анадол). В другите седем опозицията е на власт в последните 4 години, с изключение на Бурса, където след 22:30 ч. българско време разликата беше близо 10 пункта. Бурса две десетилетия подкрепяше АК партия.

Запазването на тенденцията на CHP би означавала и пробив в Централна Турция, отвъд само в крайбрежните региони, с които традиционно се свързва, отбеляза ръководителят на програмата за Турция в Middle East Institute Гьонюл Тол. Интерактивните карти на големите турски медии обрисуват и възможността за пробив в черноморски провинции, където са силни Ердоган и свързаните с него крайнодесни от Партията на националистическото действие.

Развръзката на изборите в Турция зависи отчасти от оценката за справяне с икономическите проблеми вследствие на инфлацията от близо 70 процента, както и от кюрдския и ислямския вот. Прокюрдската партия изигра решаваща роля за победата на опозицията в Истанбул през 2019. За президента Ердоган работи разпадането на опозиционния алианс след изборното поражението от миналата година. Позициите му обаче се подгопаваj от нарастващата подкрепа за ислямистката Партия на новото благоденствие. Тя заема твърда позиция срещу Израел в конфликта в Газа и се храни от недоволството от справянето с икономическите проблеми.

Изборите започнаха в 7:00 ч. в 32 окръга в Източна и Югоизточна Турция и продължиха до 16:00 ч. В останалите части на страната изборите започнаха в 8:00 ч. и приключиха в 17:00 ч.

В изборите участваха кандидатите на 34 политически партии, а в страната бяха разкрити над 206 хиляди избирателни секции.

Ердоган гласува днес около 13:30 часа в Истанбул в средно училище "Саффет Чеби", което се намира в района Юскюдар на азиатския бряг на града на Босфора. Стотици хора часове преди това очакваха с нетърпение Ердоган пред училището.

Президентът пристигна в бронирана лимузина заедно със съпругата си Емине Ердоган. Президентското семейство бе ескортирано от голям брой служители по сигурността.Президентът даде път първо на съпругата си Емине Ердоган към тъмната стаичка. След нея гласува и той. Двамата заедно пуснаха бюлетините в изборната урна, а след това се разписаха в протоколния лист.

Нека изборите да бъдат благодатни за всички, за турската демокрация, каза Ердоган, след като гласува.

В кратко изявление, което направи пред турските медии, Ердоган каза, че днешните избори са много важни за турската демокрация.

"След парламентарните и президентските избори през миналата година, днес нашите граждани гласуват за местни органи на властта. Два изборни периода един след друг са изморителни за гласоподавателите, но вярвам, че днешните резултати от вота ще бъдат стъпка към ново начало, нов период за развитието на нашата страна. Благодаря на всички за участието в предизборната агитация, на всички служители, които днес са на пост за демократично протичане на изборите", каза държавният глава, цитиран от ТРТ Хабер.

Един от основните кандидати за кмет на Истанбул - Мурат Курум от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), гласува в квартал Кяътхане заедно със съпругата си и сина си, който гласува за първи път.

След като упражни правото си на глас, Курум благодари на избирателите. "Вярвам, че днешният ден ще бъде празник и че ще осъществим мечтата си да направим мегаполиса най-добрият град за живеене", каза той. Курум прикани хората да отидат вечерта в джамията за намаз и да се поздравят с изборна победа.

Кандидатът за втори кметски мандат в Истанбул Екрем Имамоглу гласува в квартал Бейликдюзю заедно със семейството си. Пред избирателните секции в мегаполиса Истанбул от сутринта се извиха опашки от гласоподаватели.Над 11 милиона души имат право да гласуват в общо 33 000 секции в мегаполиса за 49 кандидати за кмет на Истанбул. В столицата Анкара по данни на Окръжната избирателна комисия право на глас са имали 4 304 871 регистрирани гласоподаватели

Общият брой на избирателите в страната е около 61 милиона. Някои от тях се явиха в избирателните секции с интересни, а в някои случаи и забавни облекла.

В град Дюздже състезателят по Муай-тай Мухамед Бишгит се яви за гласуване в костюм на космонавт. По думите на 34-годишния спортист, костюмът е изработен по негов дизайн.

"Аз се вдъхнових от първия турски космонавт Алпер Гезеравджъ. Неговото име се записа със златни букви в историята на космонавтиката. Гордея се с него, затова реших да се явя да гласувам облечен като космонавт. Мечтата ми е един ден и аз да полетя в Космоса. Днес гласувах, за да се осъществи мечтата ми", каза Мухамед Бишгит пред Хаберлер.

В южния град Адана 69-годишният Хюсеин Шен се яви да гласува облечен като крал с корона и дрехи в оранжев и бял цвят, които по думите му са символите на Адана.

"Дойдох да гласувам с одеждите, с които са свикнали да ме виждат моите съграждани. Смятам, че по този начин правим добра реклама на нашия град. Съгражданите ми са щастливи, аз също",каза той, цитиран от Хаберлер.Друг жител на Адана - 63-годишният пенсионер Шахин Юнал, пък гласува с традиционно облекло за този край - шалвари, каскет, броеница.

"Днес е важен ден, гласуваме за нашия град. Искам да се запомни. Затова се облякох с нашето традиционно облекло. Нашият квартал е най-старият и аз много държа на запазването на традициите. Особено ценна е броеницата, която никога не забравям, дори когато излизам от къщи", казва той.