Ново 20 от Мицкоски: В България има македонско малцинство, което е подложено на асимилация

27 Юни 2024 06:57

В България има македонско малцинство, а в миналото е проведена "тиха асимилация на македонците в Пиринска Македония".

С тези твърдения новоизбраният премиер на Северна Македония Християн Мицкоски отговори на политическите предупреждения от Румен Радев и Бойко Борисов, че международните договори трябва да се изпълняват. Късно в неделя, при встъпването си в длъжност, Мицкоски заяви, че българите няма да бъдат вписани в македонската конституция: "Този български диктат няма да мине, докато аз съм премиер. И няма да има промени в конституцията".

Новото правителство в Република Северна Македония ясно показва, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там, заяви днес президентът Румен Радев.Източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време в името на европейско знаме ограбваха народа и засрамваха и унижаваха страната си. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно за бъдещето на гражданите и държавата и с политици, които нямат намерение да си превиват гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, поставено на масата, а политици, които са подготвени да разговарят с аргументи и факти, отговори от Скопие Мицкоски.

Да, като държава, още в началото на 40-те години на миналия век ние признаваме малцинства, между които и българското малцинство. Не оспорваме правото на нашите съграждани, които се чувстват като българи, да се декларират като такива. И това е факт. Но хайде да видим какво се е случвало в историята при нашия източен съсед. И ако се върнете назад в първите години на 40-те години на миналия век и видите резултатите от преброяванията, които са правени в този период и в 50-те години, ще видите, че няколко стотици хиляди граждани на нашата източна съседка са се декларирали като македонци, заяви Християн Мицкоски, цитиран от БТА.В късните години на 40-те от миналия век десетки учители от Македония в Западна България, в пиринската част на Македония, учели македонците на македонски език, за македонската история, македонската култура, македонските обичаи. Организирани са били театрални представления. Това че след това българските власти, благодарение на водената политика, отнемат това право, води до това да се създаде фрустрация и тиха асимилация на македонците в западната част на България, в Пиринска Македония. И е жалко, че това продължава и в 21-ви век. И днес имаме неоспорим факт, който чрез Съда за правата на човека в Страсбург е потвърден, че в България има македонско малцинство. Има 14 присъди на Европейския съд за правата на човека в Страсбург, че в България има македонско малцинство, чието право - не да бъде вписано в конституцията, а да се организира в неправителствена организация, за съжаление, заради политици като г-н Радев, е невъзможно. Призовавам за добросъседстки отношения, заедно да намерим решение, защото като добри съседи трябва да разговаряме с аргументи и факти. Да не политизираме това, да не го свеждаме на низки страсти. Този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да му го върне, каза още македонският премиер.