Съветник на Зеленски допусна изтегляне от Бахмут

01 Мар 2023 19:57

Украинската армия може да се оттегли от Бахмут, заяви в сряда съветникът по икономическите въпроси на украинския президент Александър Роднянски, цитиран от Асошиейтед Прес.

"Нашите военни очевидно ще претеглят всички опции. Досега те държаха града, но ако се наложи, стратегически ще се оттеглят", каза Роднянски пред CNN. "Няма да пожертваме всички наши хора просто за нищо."

Битката за Бахмут, в източната област Донецк на Украйна, се превърна в символ на украинската съпротива, тъй като защитниците устояват срещу безмилостния обстрел и вълните от руски войски, които дават тежки жертви в продължилата месеци кампания за превземането му.

Роднянски отбеляза, че Русия използва най-добрите войски на наемническата групировка "Вагнер" , за да обкръжи Бахмут. Припомняме, че украинският президент Володомир Зеленски го описа като "унищожен".

На украинските въоръжени сили в Бахмут са изпратени подкрепления, а решението да задържат града е стратегическо. Това съобщи украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр в телевизионен маратон.

Маляр обясни, че ситуацията в самия Бахмут е сложна и напрегната. Руските военни са съсредоточили там основните си усилия, за да се опитат да окупират изцяло Донецка област.

Според нея решението за задържане на Бахмут е чисто военно, а не политическо./news.bg

Main Menu