Цената на природния газ падна под 43 евро

06 Мар 2023 18:21

В понеделник цената на природния газ в Европа продължи низходящата тенденция от последните седмици и достигна най-ниското си ниво от лятото на 2021 г. насам. В началото на седмицата цената на определящия тенденциите индекс TTF с доставка след един месец спадна до 42,50 евро за мегаватчас (MWh). За последен път природният газ е бил толкова евтин през август 2021 г.

От декември насам цената на природния газ бележи непрекъсната тенденция към понижение, която вече е над 70%. Това се дължи отчасти на хранилищата за природен газ, които са сравнително добре запълнени дори и в края на зимата и останаха запълнени заради сравнително топлия сезон.

 

Заради войната, която Русия започна срещу Украйна преди една година цените на природния газ се повишиха драстично и останаха високи през цялата 2022 г. В пиковия момент се плащаха цени от над 300 евро, след като дълго време природният газ струваше около 20 евро за MWh.

Увеличението на цената на природния газ започна месеци преди войната, още през 2021 г., когато Русия, основен доставчик за Европа, се оттегли от пазарите в сделките "ден напред", както и драстично намали резервирания капацитет. За първи път в историята цените на фючърсните договори за доставка на газ в Европа надхвърлиха 2 000 долара за 1 000 куб. метра през декември 2021 г. - два месеца преди нахлуването на руската армия в Украйна.

Main Menu