Почина бившият италиански президент Джорджо Наполитано

23 Сеп 2023 08:29

Бившият италиански президент Джорджо Наполитано, бивш комунист, който помогна на страната си да преодолее дълговата криза през 2011 г., почина на 98-годишна възраст. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на кабинета на министър-председателя от петък.

Кабинетът на премиера Джорджа Мелони изрази съболезнованията на италианското правителство към семейството му.Отбелязва се, че Наполитано изгради близки отношения с покойния папа Бенедикт XVI и беше един от малкото, които бяха предупредени предварително за шокиращата му оставка на през февруари 2013 г.

Италианското президентство обикновено е предимно церемониално, но Наполитано използва правомощията си в края на 2011 г., за да предотврати кризата, като назначи бившия технократ от Европейската комисия (ЕК) Марио Монти да ръководи правителство след оставката на премиера Силвио Берлускони в спор за съкращения на разходите.

Две години по-късно той излезе от друга задънена улица, когато създаде голяма коалиция под ръководството на лявоцентристкия политик Енрико Лета след неубедителни парламентарни избори.Наполитано бе избран за безпрецедентен втори седемгодишен мандат през 2013 г. Той се оттегли през 2015 г., като се позова на възрастта си.

По време на политическата си кариера, започнала в началото на 50-те години на миналия век, той е избиран в италианския и европейския парламент и е бил вътрешен министър и председател на долната камара на парламента.