Фон дер Лайен иска Украйна в стратегията за отбрана на ЕС

30 Ное 2023 16:16
Фон дер Лайен иска Украйна в стратегията за отбрана на ЕС БГНЕС

Европейският съюз трябва да вземе предвид военните нужди на Украйна, тъй като те определят бъдещата стратегия на европейската отбранителна индустрия. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

"Нашата стратегия може да бъде пълна само ако вземе предвид нуждите на Украйна и индустриалния ѝ капацитет", отбеляза тя в реч на годишната конференция на Европейската агенция по отбрана.Фон дер Лайен посочи, че Украйна трябва да бъде включена в програмите за отбрана на ЕС, така че да се посрещнат нуждите ѝ във войната срещу руската инвазия.

"Първата стъпка за постигане на това е Украйна да се включи в процеса на консултации по Индустриалната стратегия", допълни шефът на ЕК."Това трябва да доведе до интегриране на Украйна в някои от нашите отбранителни програми, със съгласието на Европейския парламент и Съвета, където е необходимо".

Комисията има за цел да предложи своята програма за европейска отбранителна промишленост в началото на следващата година, заяви Фон дер Лайен и уточни, че ще бъдат разгледани начини за финансиране на индустрията.

Тя посочи, че Комисията ще се опита да види как може приносът на отбранителната индустрия към сигурността на Европа да бъде признат от устойчивите финансови инвеститори.

По нейни думи през следващата година отбранителната промишленост на ЕС ще изпълни целта да увеличи производствения си капацитет на боеприпаси до 1 милион годишно.

Целта е отделна от плана на ЕС да предостави 1 милион артилерийски снаряда и ракети на Украйна в рамките на една година - задача, която според германския министър на отбраната Борис Писториус и други официални лица Съюзът едва ли ще постигне.